Hlavní obsah

Traktorista vytáhl dívku z hořícího auta, dostal titul Gentleman silnic

Novinky, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Traktorista Lukáš Bouda z Kanic na Domažlicku, který loni v létě zachránil z hořícího auta devatenáctiletou řidičku, získal titul Gentleman silnic. Ocenění uděluje Policie ČR ve spolupráci s Českou pojišťovnou.

Foto: ČP

Lukáš Bouda si za svůj hrdinský čin vysloužil titul Gentleman silnic

Článek

Dívka dostala 10. července odpoledne smyk na silnici z Draženova do Klenčí, její vůz Citroën Saxo narazil do stromu, převrátil se a začal hořet. Řidička zůstala uvězněná uvnitř. V tu chvíli kolem projížděl s traktorem Lukáš Bouda. [celá zpráva]

„Viděl jsem v příkopě auto na střeše. Začínalo hořet, uvnitř byla žena,“ popsal dramatické okamžiky. „Ihned jsem zastavil a běžel tam. Bezpečnostní pás u řidičky nešel odepnout, tak jsem se vrátil do traktoru pro nůž.“

Foto: Policie ČR

Takto vypadalo shořelé auto.

V tu dobu už byla přední část auta v plamenech, zachránci se naštěstí podařilo pás včas přeříznout.

„Další řidič mi ji pomohl vytáhnout bočním okénkem ven. Položili jsme ji na louku. Komunikovala, měla zranění na hlavě a na rameni,” vzpomínal.

„Ptal jsem se jí, jestli v autě není ještě někdo, pro jistotu jsem to zkontroloval,“ dodal. Auto se vzápětí proměnilo v ohnivou kouli.

„Cestou k nehodě kolem mě projelo pět nebo šest aut a nikdo přede mnou na místě nezastavil. To mi přišlo divné,“ podotkl Bouda. „Já jsem v tu chvíli nepřemýšlel o ničem jiném, než jak té ženě pomoci. Až později v traktoru jsem si říkal, co se všechno mohlo stát,“ poznamenal Bouda, který působí i jako dobrovolný hasič.

Foto: ČP

Lukáš Bouda si za svůj hrdinský čin vysloužil titul Gentleman silnic

Zraněná řidička si z nehody odnesla těžká zranění, zachránci se dostalo poděkování a příslibu osobního setkání.

Zmíněný titul se uděluje od roku 2004, od té doby si jej převzalo 139 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám