Hlavní obsah

Dům měli přeplněný harampádím, tvrdí místní o rodině, která přišla při požáru o tři děti

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo

Moc jsme je neznali, ale dům plnili různým harampádím, řekli obyvatelé Oleksovic na Znojemsku, kde při požáru domu v noci na pondělí zemřely tři děti. Dům údajně nebyl připojen k plynu, sedmičlenná rodina zřejmě topila elektřinou.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vyhořelý domek v Oleksovicích na Znojemsku musí prohlédnout vyšetřovatelé.

Článek

V malém domku, kde žily tři generace lidí, nad ránem začalo hořet. Ani rychlý příjezd hasičů již tragédii nezabránil. „Jednalo se o děti ve stáří jednoho, čtyř a devíti let,“ potvrdila mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová. Čtyři dospělé převezly sanitky do nemocnic.

Obyvatele domku místní moc neznali. V obci žijí druhý rok v pronajatém domku. Před časem jej banka zabavila původním majitelům. „Znali jsme se jen od vidění, ten děda si chodil pro pivo, vždy jsme se pozdravili, ale to je tak vše,“ řekl muž ze sousedství.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vyhořelý domek v Oleksovicích na Znojemsku musí prohlédnout vyšetřovatelé.

Stavení jeho obyvatelé plnili krabicemi s harampádím. „Komín tam je, ale nikdy jsme neviděli, že by se z něj kouřilo. Plyn nemají, topili elektrikou. Kdo ví, proč hořelo, možná tam něco hodili na přímotopy. Různých věcí tam měli plno,“ uvedl Pavel Komín z nedalekého domku.

Příčiny zatím neznámé

„Víme, že dům nebyl napojený na plyn, ale byl připojený na elektřinu,“ potvrdil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška s tím, že příčinu požáru teprve budou vyšetřovatelé zjišťovat. I policie na místo přivolala experta na elektrická zařízení.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Požár v Oleksovicích

Na pondělní ráno budou místní dlouho vzpomínat. „Říkala sousedka z vedlejšího domu, že někdy ve tři hodiny slyšela od vedle dětský pláč. Jestli to už začínal požár, nebo co se dělo, to nevíme, ale divné je, že nikdo z lidí v domě na to nereagoval. Pak už jsme slyšeli sirény. První tady byli naši hasiči z Oleksovic, přijeli za čtyři minuty. Za nimi z Hostěradic a pak už přijížděli další,“ řekl Komín.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Požár v Oleksovicích

Dění probralo celou ulici. „Vyšel jsem ven a viděl jsem tam to tělíčko jedenáctiměsíčního mimina pod vrátnicí. Bylo přikryté, pak ale přijeli na ohledání a řeknu vám, nebyl to hezký pohled na ohořelé tělo,“ řekl.

Pomohou s bydlením

„Je to tragédie, co k tomu více říct? Na večer jsem svolal zastupitele, budeme řešit, jak jim zatím alespoň pomoci s bydlením,“ řekl starosta obce Zdeněk Koukal (ČSSD). Rodinu moc nezná, nemá u nich ani trvalý pobyt.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči dostali od obyvatelky kávu.

„Díky vám, hasiči. Ty plameny šlehaly vysoko a vítr foukal na náš dům. Báli jsme se, že to přeskočí k nám,“ děkovala hasičům žena ze sousedství, která domácí jednotce přinesla kávu. Také starosta ocenil rychlý zásah domácích hasičů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vyhořelý domek v Oleksovicích na Znojemsku musí prohlédnout vyšetřovatelé.

Nebyl to první požár v této ulici. Jen o pár metrů dál před lety vyhořel dům, zapálily jej děti při hře. Vyskočily z hořícího domu do písku a utekly k babičce. „Dům je dnes opravený, ale my jsme na to nezapomněli. A dnešek nám to připomněl. Jestli ta naše ulice není prokletá,“ řekl soused.

Reklama

Související témata:

Související články

Při požáru domu na Znojemsku zemřely tři děti

Tři děti zemřely v noci na pondělí při požáru domu na Znojemsku. Čtyři dospělí byli zraněni. Na místě zasahovaly desítky hasičů a záchranářů včetně vrtulníku....

Výběr článků

Načítám