Hlavní obsah

Jeskyňáři jsou zachráněni, o nebezpečí vůbec netušili

Právo, Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BLANSKO

Všichni čtyři speleologové, kteří byli uvězněni vodou v jeskyni Nová Rasovna v Moravském krasu, se dostali v pořádku ven. Rozsáhlá záchranná akce tam probíhala od pondělí.

Článek

Na místě pracovalo 35 hasičů, 12 záchranářů, bagr a mnoho místních lidí. Voda včera náhle stoupla o dva metry, když proud říčky po dešti značně zesílil.

Hasiči nasadili čerpadla a současně jednali o možnosti odvádět část vody do nedalekého prázdného rybníka. Podle mluvčího hasičů Jaroslava Haida šlo o mimořádně náročnou operaci ve složitých podmínkách. Jeskyňáři o ní ale vůbec nic nevěděli, protože neměli kontakt s okolním světem. 

Na jejich tvářích bylo přesto znát vyčerpání z třídenního pobytu v podzemí.  Do jeskyně vlezli před třemi dny, kdy počasí nenaznačovalo nic dramatického, a akci měli plánovanou do úterní 16. hodiny.

Nestačila ani silná čerpadla

Boj o jejich životy zahájili v pondělí odpoledne jejich kamarádi, kteří jim nesli jídlo a zjistili, že stoupla voda. "Nejdříve se snažili situaci řešit sami, ale pak poznali, že vodu je nutné odčerpat a to sami nezvládnou. Proto zavolali hasiče, kteří připravili několik kilometrů velkých hadic a výkonnými čerpadly začali vodu odčerpávat. Navíc jsme se snažili zastavit přítok říčky a odklonit ji do vypuštěného rybníku nad Holštejnem," popsal drama Jaroslav Haid.

"V podstatě jsme předpokládali, že budou v pořádku, protože měli s sebou spací pytle a vybavení do zimy - vzduchová kapsa byla dost velká, aby mohli přežít několik dní. Předpokládali jsme také, že možná ani neví, co se na zemi děje a byli jen hladoví, protože nedostali jídlo a to je muselo štvát. Možná tušili, že něco není v pořádku, ale to bylo vše," doplnil brněnský hasič Jiří Buček.

Byli povoláni i potápěči z Prahy, kteří mají speciální výcvik a vybavení. "Všechno bylo připravené k razantní záchraně, protože jsme nechtěli, aby se opakovala tragédie z roku 1970, kdy tu nedaleko dva jeskyňáři kvůli velké vodě zahynuli," doplnil Buček.

O ničem nevěděli

Nikdo nečekal, že se jeskyňáři krátce po 14. hodině objeví. "Byli z toho vyvalení a divili se, co tady blbneme. Až později, kdy se dověděli, co jim hrozilo, děkovali," řekl jeden ze záchranářů, který jim pomáhal ven. Podle odborníků se amatérští jeskyňáři, o které hasiči a speleologové bojovali, nedopustili žádných velkých chyb. Snad jen té, že si nezajistili spojení na povrch země.

"Expedice do jeskyní se plánují právě na zimu, protože je mráz a sníh, takže nehrozí zaplavení. Jenže tentokrát byla příroda jiného názoru a v době, kdy byli všichni v podzemí, začalo pršet," podotkl jeskyňář JIří Javorný, který pamatuje i tragédii z roku 1970.   

Reklama

Výběr článků

Načítám