Hlavní obsah

Střecha haly v České Třebové spadla kvůli přerušení vazníků, prohlásil znalec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Orlicí

Prvotní příčinou pádu střechy sportovní haly v České Třebové bylo přerušení spodního pasu střešních vazníků. Před soudem v Ústí nad Orlicí to v úterý řekl znalec Jan Chaloupský, který posuzoval konstrukci zřícené střechy haly.

Zřícení střechy sportovní haly v České Třebové Video: Český Florbal

 
Článek

Střecha se zřítila loni 14. ledna krátce po kolaudaci při florbalovém zápase, všech asi 80 lidí stačilo utéct. Statika, který navrhl a propočítal vazníky střechy, a dalšího muže, který statický návrh kontroloval, obžaloba viní z obecného ohrožení z nedbalosti.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zřícená střecha nové sportovní haly v České Třebové

Znalec shledal v projektu i ve skutečném provedení střechy i další chyby. Ty však samy o sobě zřícení konstrukce nezpůsobily. Podle znalce se jako první zhroutil vazník číslo dvě z celkových 13, na němž byl zavěšen basketbalový koš, což způsobilo vyšší zatížení konstrukce. Další vazníky se pak zřítily dominovým efektem.

Foto: Český florbal

Úprk hráčů z hroutící se haly v České Třebové

V projektové dokumentaci střechy jsou některé nejasnosti. Statik Pavel Škorpil tvrdí, že spodní pas navrhl v jednom kusu, na výkresu skutečně není přerušen čarou. Zároveň ale popisy jednotlivých dílů navozují dojem, že spodní pas měl být vyroben ze dvou částí. Potvrdila to v pondělí svědkyně, která se na projektu střechy podílela. Podle ní Škorpil o rozdělení spodního pasu věděl a souhlasil s ním. Proti dokumentaci se zřejmě lišilo v některých detailech i skutečné provedení stavby.

"Posudek znalce je ke mně dost krutý. Konstrukce byla navržena odvážně, ale správně," řekl v úterý Škorpil. Jeho názor má podpořit i jím předložené odborné vyjádření.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Škorpil se svým obhájcem před soudem.

Druhý obžalovaný Jiří Khol před soudem nevystoupil, vypovídat odmítl i v přípravném řízení na policii. Obžalovaným hrozí dva roky až osm let vězení. Mohli by být rovněž potrestáni peněžitým trestem nebo zákazem činnosti. Soud v úterý jednání odročil na neurčito, aby mohl být doplněn znalecký posudek a vyslechnuti svědci, kteří se nedostavili.

Foto: HZS SŽDC Česká Třebová

Fotografie vnitřku poškozené sportovní haly v České Třebové

Halu stavěla pro Pardubický kraj společnost Profistav Litomyšl, na střechu si najala jako subdodavatele společnost Cecolegno. Pardubický kraj původní objekt nechal postavit téměř za 58 miliónů korun. Škody se hradily z pojištění generálního dodavatele a firmy Cecolegno, kterou pád střechy přivedl ke krachu. Hejtmanství proti původnímu rozpočtu zaplatilo navíc 5,9 miliónu jako rozdíl za jiný typ použitých vazníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám