Hlavní obsah

Sousedku uškrtil záclonou, protože mluvila o jeho nevlastním synovi. Dostal 12 let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Brněnský krajský soud poslal v úterý na 12 let do vězení Pavla Fejtu za vraždu sousedky. Devětasedmdesátiletá žena z Brněnska si ho zřejmě sama do svého bytu pozvala, aby jí pomohl s pojistkami. Jenže hovor se stočil na citlivé téma, kterým byl mužův vztah k osmiletému hochovi jeho přítelkyně. Fejta ztratil nervy a důchodkyni uškrtil.

BEZ KOMENTÁŘE: Pavel Fejta obžalovaný z vraždy sousedkyVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Tragédie se udála v jedné z vesnic na Brněnsku loni na konci prázdnin. Seniorce se podle všeho stalo osudným, že začala mluvit o mužově vztahu k synovi jeho přítelkyně. Fejta totiž k chlapci velmi přilnul a trávil s ním většinu volného času. Důchodkyně však začala mluvit o tom, že jejich vztah nemá budoucnost, že chlapcova matka si najde jiného chlapa a kluk na Fejtu stejně zapomene.

Je mi to velice líto, chtěl bych vrátit čas.
obžalovaný

„Obžalovaný poté popadl poškozenou za krk a dusil ji, až upadla na pohovku. Potom si vzal záclonu, udělal ženě na krku uzel a silně ho utáhl, dokud ženu neudusil. Poté ukradl trezor s 15 tisíci korunami, byt zabouchl a odešel do vedlejšího bytu, kde bydlel s rodiči,“ prohlásila státní zástupkyně.

Devětatřicetiletý Fejta u soudu nezapíral, samotný čin si ale podle svých slov nevybavoval. „Dovedla mě až do takového stavu, že jsem nevěděl, co dělám, mám zatmění. Pamatuji si akorát, že jsem ji škrtil. Nemůžu říct, jak to bylo přesně. Je mi to velice líto, chtěl bych vrátit čas. Do konce života budu muset žít s tím, co jsem provedl,“ kál se u soudu. Za ukradené peníze pak nakoupil věci pro chlapce.

Má zranitelné nitro

Podle znalců má Fejta křehké a zranitelné nitro. „Stylizoval se do role rodiče, doplňovalo to jeho křehkou identitu. Čin byl emoční reakcí, poškozená asi nic špatného nezamýšlela, jen projevovala svůj názor. Ale on byl frustrovaný, měl pocit bezmoci a hněvu, proto reagoval extrémně agresivně,“ tvrdila psycholožka.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Muž obžalovaný z vraždy sousedky

Senát v čele s Michaelem Vrtkem ale neměl pro křehké nitro obžalovaného moc pochopení a neměl pochopení ani pro snahu obhajoby prezentovat celý skutek jako zabití. „Když obžalovaný přitáhl záclonu a začal škrtit, musel vědět a počítat s tím, že poškozenou usmrtí,“ zdůraznil Vrtek.

Obžalovaný i státní zástupkyně si nechali lhůtu pro odvolání, rozsudek tak ještě není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám