Hlavní obsah

Všechno jsem si vymyslela, řekla u soudu ošetřovatelka obžalovaná z usmrcení pacientky

– Praha
Novinky, bad

Jedenadvacetiletá ošetřovatelka z mladoboleslavské nemocnice Lenka Waclawiecová stanula v úterý před Krajským soudem v Praze. Podle žalobce se Waclawiecová pokusila loni zavraždit pacientku (88), když jí do kanyly nasála vzduch. Obžalovaná před soudem vinu odmítla, policistům prý při výslechu lhala. V případě odsouzení může Waclawiecová strávit až dvacet let ve vězení.

Obžalovaná ošetřovatelka před Krajským soudem v Praze Video: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Podle státního zástupce Tomáše Milce Waclawiecová natáhla loni v březnu v mladoboleslavské nemocnici injekční stříkačkou vzduch do kanyly, kterou měla starší pacientka zavedenu.

Žena ten den později zemřela na selhání dechu a krevního oběhu, spojitost se žalovaným skutkem se ale neprokázala, Waclawiecová je tak obžalovaná „jen“ z pokusu o vraždu.

Na policii se přiznala

Waclawiecová se při prvním výslechu na policii přiznala. Uvedla tam, že pacientce vstříkla do kanyly se zbytkem roztoku i trochu vzduchu, pak si uvědomila, co provedla, a „deset minut paní držela za ruku a brečela“. V úterý před soudem to ale popřela a řekla, že policistům lhala.

„Řekli mi, že pokud se nepřiznám, tak mi hrozí doživotí, a že už nikdy neuvidím svého syna,“ prohlásila Waclawiecová. „U paní jsem vůbec nebyla, do kanyly jsem žádný vzduch nestříkla,“ popřela obžalobu žena.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lenka Waclawiecová u soudu

Jednomu ze svých milenců nicméně volala a řekla mu: „Zabila jsem člověka, vpustila jsem vzduch do žíly nějaké devadesátileté paní, chtěla jsem jí pomoct.“ Dodala prý, aby to nikomu neříkal, jinak že půjde do vězení.

U soudu nicméně žena tvrdila, že v inkriminovaný den spolkla postupně asi deset lexaurinů, protože se na ni její milenec díval odtažitě a nebavil se s ní. Na samotný čin si ale nepamatuje, resp. má prý asi dvouhodinové „okno“, způsobené léky.

Manžel ji mlátil

Waclawiecová podle svých slov neměla šťastné dětství, rodiče se rozvedli, matka jí prý nadávala a fyzicky ji napadala. V šestnácti obžalovaná otěhotněla, v sedmnácti si pak otce svého dítěte vzala. Po chvíli idylky ji prý manžel začal mlátit, útěchu tak hledala u jeho známého.

S ním se následně rozešla a našla si jiného, kolegu z práce. „Řekli jsme si, že se do sebe nezamilujeme, že náš vztah bude jen o sexu. Ale zamilovali jsme se,“ vyprávěla žena. S milencem se nakonec rozešli, opustil ji prý kvůli jiné.

Tak hledala pozornost u dalšího kolegy z práce. Právě jemu volala, že někoho zabila. U soudu ale Waclawiecová uvedla, že si to jen vymyslela.

Soudní jednání je naplánováno na další dva dny, během kterých budou vyslechnuti svědci či soudní znalci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám