Hlavní obsah

Policie řeší incident s pepřovým sprejem mezi analytikem a bezdomovci na sjezdu ČSSD. Rozhlas s ním ukončil spolupráci

– Hradec Králové
Právo,

Královéhradecká policie prověřuje incident, který se stal v neděli před Kulturním domem Střelnice v Hradci Králové, kde se v té chvíli konal sjezd sociální demokracie. Štěpán Kotrba, akreditovaný na sjezdu jako externí analytik Českého rozhlasu, použil pepřový sprej proti dvěma mužům, kteří ho žádali o peníze. Následně mu byla zrušena akreditace a musel sjezd ČSSD opustit.

Foto: Právo

Nedělní sjezd ČSSD v Hradci Králové

Článek

Sám Kotrba podle médií odmítá, že by někoho napadl. Naopak byl prý napaden a bránil se. Očití svědci však hovoří jinak. Jako první informovala o útoku novinářka Apolena Rychlíková.

„Štěpán Kotrba, který před chvílí napadl dva bezdomovce pepřovým sprejem poté, co ho žádali o peníze, musel opustit sjezd ČSSD. Tak je to správně. Stály jsme pár metrů od toho incidentu a nevím, jestli jsem kdy na někoho tak řvala, jako jsem řvala na Kotrbu. Až vám bude tvrdit, jak ho ti bezdomovci napadli, nevěřte mu. Neudělali nic. Lže,“ napsala na svůj facebookový profil Rychlíková.

Český rozhlas, za který byl Kotrba na sjezdu akreditován jako analytik, s ním zastavil externí spolupráci. V pondělí o tom na Twitteru informoval mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Nikdo nepodal oznámení

„K údajnému sporu mezi dvěma muži mělo dojít v době, kdy již pominul režim zvýšeného bezpečnostního opatření, neboť nejvýznamnější chráněné osoby, to je prezident České republiky a předseda vlády Slovenské republiky, se již v místě nenacházely,“ uvedl policejní mluvčí Ondřej Moravčík s tím, že se policie incidentem dosud zabývá pouze na základě informací z médií.

„Zatím jsme žádné oficiální oznámení neobdrželi, a to ani od přímých účastníků či případných svědků,“ dodal Moravčík.

Na Twitteru se od Kotrbova chování distancovalo i Územní sdružení Syndikátu novinářů pro Prahu a Středočeský kraj s tím, že odsuzuje agresivní chování politického aktivisty Štěpána Kotrby, který dlouhodobě zneužívá novinářské profese k prosazování svých vlastních zájmů. Syndikát zdůraznil i skutečnost, že jmenovaný není členem této profesní organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám