Hlavní obsah

Rumuni se k pašování uprchlíků nepřiznali, údajně o nich nevěděli

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov
Aktualizováno

Tachovský soud v pondělí ráno poslal do vazby dva Rumuny, kteří pašovali v kamiónu nelegální migranty. Policie je zadržela v sobotu na dálnici D5 v Ostrově u Stříbra. Uvnitř nákladového prostoru policisté objevili 28 běženců z blízkého Východu, z toho devět dětí. Muži se k činu u soudu nepřiznali, o běžencích prý nevěděli.

Zadržení převaděči čekají na rozhodnutí o vazběVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„U obou obviněnou jsou dány všechny tři vazební důvody, tak jak navrhovala státní zástupkyně. Muži se vyjádřili k obvinění, k činu se ale nedoznali. Běženci podle svých výpovědí jeli v kamiónu od čtvrtečního večera z Rumunska. Ven nemohli, ale nevím, jestli byly nějaké přestávky,“ řekla soudkyně Michaela Řezníčková.

Řidič kamiónu a jeho spolujezdec čelí obvinění z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Státní zástupkyně návrh na uvalení vazby zdůvodnila tím, že by mohli utéci, ovlivňovat svědky anebo dál pokračovat v trestné činnosti.

Oba Rumuni při výslechu tvrdili, že o běžencích nic neví. V případě odsouzení jim hrozí až pět let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie našla v kamiónu u Plzně nelegální migrantyVideo: Patrik Biskup, Právo

Policisté v sobotu zadrželi na stejné dálnici ještě jeden rumunský kamión, ve kterém našli mezi zbožím ukrytých sedm migrantů. Šoféra i spolujezdce rovněž zadrželi a později zahájili jejich trestní stíhání. O jejich případném vzetí do vazby bude rozhodovat Okresní soud Plzeň-jih odpoledne.

Kontrola nebyla náhodná, Čeští policisté měli tip od německých kolegů. Jeden kamión zastavili za tunelem Valík u Plzně, druhý v Ostrově u Stříbra. „Dostali jsme čísla espézetek,“ uvedl zdroj obeznámený s případem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zadržení převaděči čekají na rozhodnutí o vazbě

Podle Hokrové policisté převezli migranty autobusem do záchytného zařízení pro uprchlíky. „Snažíme se ověřit, zda nejsou vedeni jako žadatelé o azyl v jiném členském státě Evropské unie. Pokud žádné takové údaje nezjistíme, učiníme kroky pro jejich navrácení na Slovensko, odkud k nám přijeli,“ doplnila Hokrová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám