Hlavní obsah

Policie dokončuje vyšetřování požáru kostela v Třinci, škoda je 21 miliónů

Právo, Denisa Doležalová
Třinec

Vyšetřování okolností srpnového požáru dřevěného kostela v Třinci-Gutech se chýlí ke konci. V nejbližší době bude rozhodnuto o podání obžaloby na tři obviněné mladíky, kterým za úmyslné zapálení památky ze 16. století hrozí vězení od osmi do 15 let. Škoda byla vyčíslena na téměř 21 miliónů korun.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Loni v srpnu v třinecké části Guty shořel dřevěný kostel z 16. století

Článek

„Moravskoslezští kriminalisté provedli ohledání místa činu, zajistili stopy. Policisté vedli výslechy osob, k objasnění některých skutečností přibrali znalce,“ uvedla krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Dodala, že posledními znaleckými posudky byla stanoviska expertů k výši vzniklé škody.

Na mobiliáři kostela je ve výši téměř 6,7 miliónu korun a na budově kostela pak ve výši 14 miliónů korun. „Vazebně je stíhán jeden 18letý obviněný, trestní stíhání dvou dalších obviněných je vedeno na svobodě,“ připomněla Holčáková s tím, že policie pak předá spis dozorujícímu státnímu zástupci s případným návrhem na podání obžaloby.

Foto: město Třinec

Jak dřevěný kostel Božího Těla v Gutech vypadal před úterním požárem.

Žalobce pak rozhodne o dalších krocích. Mimo jiné může i stíhání mladíků za zvlášť závažný zločin obecného ohrožení zastavit.

Při požáru, ke kterému došlo vloni v noci z 1. na 2. srpna, byl historický kostelík zničen. Nyní se připravuje výstavba jeho věrné repliky. Tu by měla z větší části zaplatit pojistka památky. Náklady spojené s mobiliářem pak pomůže uhradit veřejná sbírka, kterou vyhlásila radnice v Třinci. V současnosti v ní je přes 3,2 miliónu korun. Nový kostel by měl být znovu otevřen na jaře roku 2019.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám