Hlavní obsah

Squatteři zůstávají na střeše usedlosti. Jsou podezřelí z trestného činu

– Praha • Aktualizováno

Squatteři zůstávají v usedlosti Šatovka v Šáreckém údolí v Praze. Neobydlený dům obsadili v pátek večer, několik je jich na střeše. Policie z bezpečnostních důvodů nechce zasahovat, protože by mohli být squatteři či policisté při zásahu na střeše zraněni. Policie uvedla, že squatteři jsou podezřelí z trestného činu. V neděli s nimi opět vyjednával starosta Prahy 6.

BEZ KOMENTÁŘE: Squatteři v pražské usedlosti Šatovka v neděli odpoledneVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Situace se od sobotního večera nezměnila, řekl v neděli ráno mluvčí pražské policie Jan Daněk.

V poledne policie informovala, že případ prověřuje jako trestný čin. Ještě v sobotu však byli squatteři podezřelí jen z přestupku. „Z pokynu státního zástupce byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin neoprávněný zásah do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru,” uvedl Daněk.

Objekt patří Praze 6. S lidmi, kteří do Šatovky vnikli, v sobotu vyjednávali zástupci městského obvodu i policisté, a to i za pomoci hasičů s výškovou plošinou. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) nabídl squatterům, že situaci kolem domu projedná za dva týdny zastupitelstvo, pokud squatteři budovu opustí. Část jich poté z Šatovky odešla, ale zbylí dohodu podle starosty nepřijali.

V neděli s nimi starosta opět vyjednával. Policie oblast uzavřela a zatím vyčkává. Za policejní páskou čeká i řada příznivců squatterů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Squatteři na střeše usedlosti Šatovka v Praze v sobotu.

Squatteři ve svém prohlášení uvedli, že by chtěli usedlost sami využívat. "V usedlosti Šatovka chceme vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk," oznámili.

Městská část má však s areálem z 18. století vlastní plány. Starosta Prahy 6 uvedl, že v Šatovce má vzniknout středisko pro seniory. "Byly by tam menší domky pro seniory a bude to fungovat i jako komunitní centrum," řekl Kolář. Podle squatterů se ale tyto plány zatím nenaplňují. "Prostory, které poslední léta plní jen zatuchlina nesplněných slibů jeho správců a lží ctnostných ochránců soukromého vlastnictví, si podle nás zaslouží svěží vichřici," uvedli.

BEZ KOMENTÁŘE: U usedlosti obsazené squattery zasahovala policieVideo: Novinky

Radnice poskytla policii podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka statické posudky, podle kterých není v současnosti pobyt v Šatovce bezpečný. Posudky budou moci vyjednavači policie použít v dalších diskuzích se squattery. Špatným stavem Šatovky argumentovala Praha 6 již před dvěma lety, kdy usedlost také obsadili squatteři. Z bezpečnostních důvodů tehdy squatteři areál pokojně opustili.

Reklama

Související témata:

Související články

Squatteři v Praze obsadili usedlost Šatovka

Squatteři v pátek vnikli do chátrající usedlosti Šatovka v pražském Šáreckém údolí. Na místo večer dorazila také policie, která však nemusela zasahovat.

Výběr článků

Načítám