Hlavní obsah

Mladík podřezal nevlastního osmiletého bratra, dostal 17,5 roku vězení

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Krajský soud v Ostravě poslal v úterý na 17,5 roku za mříže devatenáctiletého mladíka, který zákeřně zavraždil svého nevlastního osmiletého bratra. Nevyhověl návrhu státního zástupce, aby čin překvalifikoval kvůli psychickému stavu obžalovaného na zabití. Vražda v minulém roce otřásla malým městečkem na území Opavského Slezska.

Foto: Aleš Honus, Právo

Mladík dostal za vraždu 17,5 roku vězení

Článek

Případ podřezání osmiletého chlapce patří k nejotřesnějším případům posledních let. Student střední školy zaměřené na informatiku zavraždil jedno z dvojčat, které jeho rodiče před několika lety adoptovali.

„Nejprve mu přelepil ústa ustřiženou částí lepicí pásky, povalil jej na postel do polohy na břiše a opakovaně zaútočil na jeho krk, čímž mu způsobil tři horizontálně orientované řezné rány krku,“ popsala brutální čin soudkyně Natálie Tognerová. Ihned po činu volal pachatel na tísňovou linku a vraždu sám oznámil.

Spolužáci ve škole rozpoznali jeho slabost a udělali si z něj terč posměchu.
státní zástupce

Motiv činu se nepodařilo zcela objasnit. Obžalovaný pochází z naprosto slušné rodiny, kromě adoptovaných dvojčat má ještě starší pokrevní sestru, jeho otec pracuje u policie. S adoptovanými sourozenci měl podle svědků velmi pěkný a kamarádský vztah.

Odmítl vypovídat

Svoji výpověď na policii mladík odmítl a také u soudu odmítl vypovídat, pouze přečetl krátké prohlášení, ve kterém se omluvil a sdělil, že nechápe, kde se v něm vzalo tolik agresivity. U soudu mimo jiné zaznělo, že krátce před vraždou hrál na počítači násilnickou hru.

Podle znalců lze ale motiv hledat spíše v psychických problémech obžalovaného, jejichž kořeny byly již v jeho dětství. Mladík trpěl komplexem méněcennosti. „Od raného věku byl úzkostný a bojácný. Měl tu smůlu, že spolužáci ve škole jeho slabost rozpoznali a udělali si z něj terč posměchu a oběť psychické i fyzické šikany,” řekl státní zástupce Vít Legerský.

„To ovlivnilo vývoj jeho osobnosti, stále více se uzavíral do sebe a stával se více depresivní. Podle znalkyň prožíval dlouhodobý sociální stres a v době činu trpěl depresemi,“ dodal Legerský, který sám navrhoval soudu, aby k těmto okolnostem přihlédl při posuzování celého případu.

Soud nakonec akceptoval závěry psychologického posudku. „Jednal prakticky mechanicky a nepřemýšlel nad tím, co dělá a jaké nástroje volí. Můžeme se ztotožnit s názorem, že se jednalo o tzv. vraždu prostou, nikoliv vraždu spáchanou s rozmyslem nebo po předchozím uvážení,“ dodala soudkyně. Jako výrazně přitěžující okolnost ale zmínila zejména nízký věk a bezbrannost oběti.

Obhájce dokonce navrhoval případ překvalifikovat z vraždy na zabití, což by znamenalo podstatně mírnější trestní sazbu. Soud ale tomuto návrhu nevyhověl.

Reklama

Výběr článků

Načítám