Hlavní obsah

Za znásilnění a pokus vraždy uložil soud v Liberci 18 let vězení

– Liberec • Aktualizováno

Osmnáctiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou uložil v pátek Krajský soud v Liberci 54letému Jozefu Giňovi za znásilnění a pokus vraždy. Po odpykání trestu by měl být umístěn do detenčního ústavu. Rozhodnutí soudu není pravomocné, Giňa se na místě odvolal. Od počátku tvrdí, že nic neudělal. Hrozilo mu až 20 let.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Obžalovaný Jozef Giňa, kterému Krajský soud v Liberci uložil 18 vězení

Článek

Giňa podle obžaloby 2. září 2016 navečer popíjel se svou 40letou známou alkohol na lavičce u Penny Marketu v Jablonci nad Nisou. Podle spisu odešel později i s ženou k mostu u potoka v ulici Ivana Olbrachta, kde ji znásilnil. Následně, aby zakryl svůj čin, se ji pokusil zabít. Seděl ženě na zádech, držel jí hlavu pod vodou v potoce a zároveň ji rdousil. Žena měla po napadení zlomený kotník od kamene, kterým ji útočník udeřil.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Obžalovaný Jozef Giňa u Krajského soudu v Liberci

Obhájkyně Gini tvrdila, že důkazy jsou neprůkazné. Zpochybňovala výpověď napadené ženy i další svědectví. Senát to ale odmítl. "Obžaloba byla jednoznačně potvrzena," uvedla předsedkyně senátu Eva Drahotová. Vinu Gini podle ní prokázaly nejen tvrzení napadené ženy, ale i znalecké posudky, lékařské zprávy a výpovědi dalších svědků.

Giňa byl v minulosti osmkrát trestán, z toho třikrát za znásilnění, v letech 1984, 1990 a 2000. V souhrnu byl za znásilnění potrestán 15,5 roku vězení. Recidiva byla podle soudkyně jedním z důvodů pro uložení vysokého trestu.

Soud jedná o omezení jeho svépravnosti

Umístění do detenčního zařízení po skončení trestu navrhl státní zástupce Radim Kadlček, soud to akceptoval. "Byla podle mého názoru nezbytná, neboť znalci konstatovali, že obžalovaný je i nadále pro společnost vysoce nebezpečný při pobytu na svobodě a současně páchání jeho trestné činnosti vyšlo z jeho duševní poruchy, to znamená ze sexuální deviace," uvedl Kadlček.

Soudní znalec varoval, že muž by se podobných deliktů, z nichž je obžalován, mohl dopouštět opakovaně. Podle posudku trpí útočným sadismem, je jen omezeně gramotný a mentálně na úrovni školáka. Jiný soud, v Jablonci, se nyní zabývá omezením svéprávnosti Gini.

Reklama

Výběr článků

Načítám