Hlavní obsah

Smykem narazil do kontejneru a parťáka na stupačce zabil. Soud dal popeláři podmínku

Právo, pab
Plzeň
Aktualizováno

Řidiče popelářského vozu Pavla Klečku ve čtvrtek potrestal Okresní soud Plzeň -sever za loňskou dopravní nehodu v Úněšově na Plzeňsku, při které smrtelně zranil parťáka stojícího na stupačce. Za usmrcení z nedbalosti dostal dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Při otáčení vozu nepřizpůsobil rychlost a uvedl jej do smyku,” konstatovala soudkyně Iveta Zítková.

„Že si obžalovaný zkoušel otočit vozidlo ve smyku, byla jen domněnka a úvaha znalce. Žádný relevantní důkaz pro to není. Obžalovaný přidal plyn, protože mu podkluzovala kola, nebyl to žádný hazardér, který by schválně smykoval s člověkem na stupačkách. Musel by být úplný blázen,“ dodala soudkyně.

Klečka loni v areálu bývalého JZD podle obžaloby při smykování, tzv. driftu, narazil zadní částí vozidla do odpadkového kontejneru a 37letého Františka S. k němu přimáčkl.

Svědci vypověděli, že řidič náhle přidal plyn a kuka vůz šel prudce do smyku. Klečka se hájil tím, že sešlápl plyn kvůli obavě, aby nezapadl do sněhu.

Podle závěru posudku soudního znalce v okamžiku smyku jel vůz téměř třicetikilometrovou rychlostí. Vyvrátil také obhajobu obžalovaného. „Bylo tam nanejvýš deset centimetrů sněhu, žádné zapadnutí nehrozilo,“ prohlásil znalec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám