Hlavní obsah

Matka udusila své dítě a předstírala usnutí při kojení, soud jí potvrdil 16 let

– Brno

Za vraždu dítěte v Přerově si jeho matka s konečnou platností odpyká 16 let ve vězení. Její dovolání odmítl Nejvyšší soud. Podle pravomocného verdiktu žena své šestitýdenní dítě úmyslně udusila na ubytovně, vinu po celou dobu popírala.

Foto: Petr Marek, Právo

Obžalovaná u olomouckého vrchního soudu

Článek

Výsledek dovolacího řízení sdělila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová. Nejvyšší soud zatím odůvodnění nezveřejnil. Krajský soud obžalovanou původně osvobodil, za vraždu ji potrestal až po vrácení případu vrchním soudem.

Tragédie na ubytovně se stala v říjnu 2014. Podle rozsudku žena chlapci zakryla dýchací cesty v úmyslu usmrtit ho. Nezaměstnaná čtyřnásobná matka, které už dříve zemřely dvě děti a jejíž zbývající žije u otce, však tvrdila, že chlapec zemřel ve chvíli, kdy usnula při kojení.

Vzbudila se prý ve chvíli, kdy už bylo dítě promodralé a oživit se jí ho nepodařilo. Šla spát, teprve později donesla tělo na vrátnici. Záchranáři se jej snažili ještě resuscitovat, ale marně.

Další dvě úmrtí

Znalci možnost náhodného udušení vyloučili. Podle nich by ženě při usnutí kojené dítě vypadlo z náruče a pláčem by ji probudilo. Navíc podle nich chyběl i otok na tváři, který v obdobných případech bývá obvyklý. Charakterizovali ji také jako osobu, která jedná s chladným kalkulem, často lže a postrádá cit ke svým dětem.

Žena byla nejprve stíhána za usmrcení z nedbalosti, kriminalisté její čin ale překvalifikovali na vraždu. Při vyšetřování se zabývali i dalšími dvěma úmrtími jejích dětí v předchozích letech.

První z nich, několikaměsíční syn, zemřel před sedmi lety na Slovensku. Druhý syn zemřel 1,5 roku před událostí v Přerově. Násilnou smrt policisté prokázali jen u posledního potomka. V prvním případě byl příčinou smrti syndrom náhlého úmrtí, ve druhém se novorozenec udusil zvratky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám