Hlavní obsah

Trojice celníků měla vynášet informace lihovému gangu bratrů Březinových

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Kvůli údajnému vynášení informací lihovému gangu obávaného bosse Radka Březiny a jeho mladšího bratra Tomáše zadržela a obvinila Národní centrála proti organizovanému zločinu trojici celníků.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lihový boss Radek Březina u odvolacího Vrchního soudu v Olomouci. Archivní snímek

Článek

„Zahájili jsme trestní stíhání osob, z nichž dvě jsou stále služebně činné u Celní správy ČR, jedna již dříve ukončila služební poměr,“ informoval Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Organizovanou zločineckou skupinu lihového bosse Březiny měla trojice celníků protizákonně podporovat dlouhodobě. „Konkrétně mělo v období let 2004 až 2012 docházet k únikům interních a neveřejných informací od příslušníků celní správy, jakož i k dalšímu napomáhání k nerušenému fungování organizované zločinecké skupiny,“ vysvětlil Šereda.

„Obviněným je nyní kladeno za vinu spáchání trestného činu účasti na zločinném spolčení a dalších trestných činů jako zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, jichž se měli dopustit ve prospěch organizované zločinecké skupiny,“ poznamenal Šereda. V případě odsouzení hrozí obviněným uložení trestu odnětí svobody až na šestnáct let.

Březinův gang se zaměřoval na výrobu nezdaněného, takzvaně mimobilančního lihu. Někteří členové této skupiny již byli pravomocně odsouzeni, když jim bylo prokázáno zkrácení spotřební daně z lihu v rozsahu blížícím se šesti miliardám korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám