Hlavní obsah

Exprezident střeleckého svazu dostal podmínku a pokutu za neprůhledné hospodaření

Právo, Patrik Biskup

S dvouletou podmínkou, pětiletým zákazem působení ve statutárních orgánech společností a pokutou 100 tisíc korun odešel ve středu od soudu bývalý předseda Sportovněstřeleckého klubu policie Rapid Plzeň a někdejší prezident Českého střeleckého svazu Petr Baroch. Trest dostal za přečin zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění plzeňského klubu. Proti rozsudku se na místě odvolal.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Exprezident Českého střeleckého svazu Petr Baroch u soudu (archivní snímek)

Článek

„Jednání obžalovaného bylo úmyslné,“ uvedla soudkyně Lenka Prýcová.

Z hlavního líčení vyplynulo, že z klubové pokladny se nakupovaly za statisíce korun věci, které nemají se sportovní činností nic společného, jako například kuchyňské hrnce, mixéry nebo třeba parfémy, rododendrony či semena okurek. Baroch podle žalobce mohl za to, že se hospodaření řádně neobjevilo v účetnictví.

„Od roku 2003 do prosince 2015 v pozici statutárního orgánu záměrně nevedl účetnictví, které by věrně a pravdivě zobrazovalo hospodaření a majetek klubu. Vykazované účetní uzávěrky nezobrazovaly reálný obraz finanční situace klubu,“ uvedl státní zástupce Pavel Raček.

Podle něj v uvedeném období klub vynaložil více než šest set tisíc korun na nákup elektrospotřebičů, zahradnického materiálu a dalšího hmotného majetku, přičemž právě kvůli neprůhlednému hospodaření není zřejmé, jak bylo s těmito věcmi naloženo a zda byly vůbec využity pro potřeby a činnost klubu.

Předmětem žaloby je i luxusní automobil za více než milión korun, který Baroch koupil v roce 2003 z klubových peněz a užíval ho pro soukromé účely. „Nevedl žádnou evidenci jízd a nemohlo tak být ověřeno, nakolik bylo uvedené vozidlo  vůbec užívané ve prospěch klubu,“ upřesnil Raček.

Luxusní automobil jako odměna

Nevím, nepamatuji se, nedokážu na to odpovědět, reagoval často Baroch na otázky právního zástupce poškozeného klubu k jednotlivým nákupům, které s činností sportovního klubu evidentně nesouvisely. K pořízení automobilu za milión uvedl, že to bral jako odměnu za výkon své manažerské funkce.

„Sháněl jsem sponzorské peníze a nikdy si z toho nebral žádnou provizi,“ snažil se Baroch ospravedlnit koupi vozidla, jehož pořizovací cena by pokryla běžné provozní náklady klubu na tři roky.

Podle nového předsedy střeleckého klubu Vlastislava Fialy se za jeho předchůdce nevedla evidence majetku, neexistovaly rozpočty na jednotlivé roky a hospodaření nepodléhalo žádné kontrole členské schůze. „Z peněz klubu se nakupovaly věci, které s jeho činností neměly vůbec žádnou spojitost,“ uvedl s tím, že klub se cítí poškozen o částku 2,4 miliónu korun.

„Za takové peníze mohl klub nakoupit například zbraně, střelivo nebo oblečení pro mládež. Od roku 2002 nebyla nakoupena jediná vzduchovka,“ dodal Fiala.

Baroch byl z funkce předsedy střeleckého klubu odvolán v roce 2015. Loni v dubnu mu také skončil mandát prezidenta Českého střeleckého svazu, kterým byl od roku 2009. V současné době je civilním zaměstnancem ministerstva vnitra a má na starosti sportovní střelce z kulových zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám