Hlavní obsah

Tři lidé při úklidu sněhu dostali infarkt, dva nepřežili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Záchranáři v Královéhradeckém kraji vyjížděli v úterý dopoledne hned k pěti případům náhlé srdeční zástavy. Tři lidé zkolabovali, když odklízeli sníh. Bohužel dva z nich nepřežili.

Foto: Novinky

Odklízení sněhu je náročnou fyzickou činností.

Článek

Zasaženi infarktem byli muž na Náchodsku a žena na Jičínsku. "Bohužel, srdeční zástavu nepřežili," uvedl mluvčí hradeckých krajských záchranářů Ivo Novák.

Zachránit se zdravotníkům podařilo staršího muže ze Dvora Králové nad Labem, který byl srdeční zástavou rovněž stižen při odklízení sněhu.

Nemocní, kteří trpí chronickým onemocněním srdce nebo jinými závažnými problémy by podle Nováka měli omezit nebo zcela vynechat fyzicky namáhavé činnosti, kterými je právě i odklízení sněhu.

Záchranářům se také podařilo obnovit spontánní srdeční činnost u ženy (41) na Trutnovsku, kterou po resuscitaci následně převezli do katetrizační laboratoře v královéhradecké Fakultní nemocnici. Ve stejné nemocnici skončil rovněž muž (70), kterého ze Dvora Králové po úspěšné resuscitaci transportoval vrtulník leteckých záchranářů.

„Operátoři ve všech případech ihned začali volajícím radit s první pomocí a zároveň vydali pokyn k výjezdu nejbližší posádky zdravotnické záchranky. Zdravotníci po příjezdu na místo navázali na laickou pomoc zahájením rozšířené resuscitace. Nemocní byli napojeni na umělou plicní ventilaci, byla jim nepřetržitě prováděna nepřímá srdeční masáž a podány potřebné léky,“ uvedl Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám