Hlavní obsah

Most ve Vilémově spadl rychle a znenadání, řekl soudu bagrista

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku se zřítil naráz, rychle a bez jakýchkoli signálů. To v úterý zaznělo u Okresního soudu v Havlíčkově Brodě, který pád mostu ze září 2014, při němž zemřeli čtyři lidé, projednává od loňského května. Výslech svědků bude pokračovat i ve čtvrtek.

Foto: Novinky

Zřícený most ve Vilémově

Článek

„Stál jsem asi 10 metrů od mostu a čekal na příjezd nákladního auta. Uprostřed mostu se najednou udělala prasklina a most spadl. Jeden dělník sténal pod mostem, další volal, ať voláme záchranku,“ vylíčil svědek Tomáš Nevím, bagrista s 23letou praxí, události ze září 2014. Při pádu mostu tehdy přišli o život čtyři dělníci a další dva byli zraněni.

Zda se most propadl či roztrhl, nebyl bagrista schopen popsat. Jen upřesnil, že prasklina byla napříč. „Bylo to strašně rychlé, hned to bylo dole. Žádný hluk u toho slyšet nebyl,“ odmítl Nevím na dotaz soudkyně Hany Doubkové, že by tragédii předcházely nějaké varovné signály. V danou dobu, tedy kolem tři čtvrtě na tři odpoledne, už po mostě podle něj nákladní auta nejezdila; k bagru, který začal odtěžovat násep, couvala ve směru od vesnice. Poslední z aut podle jeho výpovědi projelo po mostě po obědě.

Foto: Jana Pechová, Právo

Sutiny zavalily pět lidé, čtyři jsou nezvěstní.

Ani tentokrát se však soudkyně Hana Doubková nedozvěděla, jak se vlastně celý komplex prací kolem mostu včetně jejich přípravy odehrál, kdo za kterou část odpovídá. Případ komplikuje i oborový slovník, který se ve výpovědích mísí s běžnou mluvou. Opakovaně se mj. objevuje otázka, zda se most měl demolovat nebo rekonstruovat.

Most měl problémy

„Co si pamatuji, vždy se hovořilo o demolici. Nikdy jsem neslyšela, že by se most měl opravovat,“ odpověděla v úterý Hana Strnadová, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Kraje Vysočina, který byl investorem celého díla (modernizace silnice z Golčova Jeníkova do Chotěboře, pozn. red.).

Zřícený most ve Vilémově. Záběry z 5. září 2014Video: Novinky

Strnadová bude muset k soudu znovu: právě kvůli přesnému rozklíčování celého postupu kolem mostu, a to už od přípravy projektu. V tomto případě soudkyně Doubková chtěla například vědět, zda projektantovi byla známa okolnost, na kterou upozornil znalec. Totiž, že most postavený v roce 1926 měl problémy už o dva roky později, případně kdo měl na tuto věc projektanta upozornit. Úřednice vysvětlila, že kvůli velkému množství staveb není možné, aby znala všechny detaily, v archivu kraje je však prý možné všechny materiály vyhledat.

Státní zástupkyně Zdeňka Tománková navrhuje deseti obviněným lidem, zástupcům zhotovitele díla i investora, tresty vězení od tří do deseti let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám