Hlavní obsah

Muž obžalovaný z pokusu o vraždu a ze znásilnění v Jablonci zůstane ve vazbě

– Liberec
Právo, mip

Čtyřiapadesátiletý Jozef Giňa, který je obžalován z pokusu vraždy a znásilnění v Jablonci nad Nisou, zůstane nadále ve vazbě. Rozhodl o tom v pondělí Krajský soud v Liberci.

Jozef Giňa u soudu v Liberci Video: Michael Polák, Právo

 
Článek

Podle obžaloby Giňa v září roku 2016 u Penny Marketu v Jablonci nad Nisou znásilnil a poté se pokusit zabít tehdy čtyřicetiletou ženu, s níž se seznámil náhodně několik hodin před činem.

Policisté Giňu zadrželi ani ne 24 hodin poté a od té doby je muž stále ve vazbě.

Foto: Michael Polák, Právo

Jozef Giňa je ve vazbě už od září 2016 a nadále v ní zůstane. Rozhodl o tom v pondělí liberecký soud

„Důvody pro ni už ale nejsou dány hodně dlouhou dobu, její trvání ničemu nepřispívá a prohlubuje se nepříznivý zdravotní stav mého klienta,“ uvedla v pondělí u soudu Giňova obhájkyně.

Podle ní je obava, že by obžalovaný v trestné činnosti pokračoval, nebo že by uprchl, zcela lichá. „Z vysoce humánních důvodů navrhuji vazbu nahradit dohledem probačního úředníka,“ žádala obhájkyně.

Soudkyně Eva Drahotová ale žádosti nevyhověla. „Je stíhaný pro vysoce závažnou a škodlivou trestnou činnost, je ohrožený vysokým trestem a v jeho případě nejde jen o mimořádné vybočení z jinak řádného života. Pro násilnou trestnou činnost byl už v minulosti mnohokrát souzen a ze znaleckého posudku v podstatě vyplývá, že je pro společnost nebezpečný,“ zdůvodnila své rozhodnutí Drahotová.

Foto: Michael Polák, Právo

Jozef Giňa obviněný z pokusu o vraždu a znasilnění u soudu

Podle obžaloby chtěl Jozef Giňa po ženě v Jablonci sex. Když odmítla, měl jí stáhnout kalhoty a pod mostem u potoka u Penny Marketu ji znásilnit. Následně, aby zakryl svůj čin, se ženu podle spisu pokusil zabít. Seděl jí na zádech, držel jí hlavu pod vodou v potoce a zároveň ji škrtil. Ženu zachránil kolemjdoucí, který Giňu vyrušil.

Proces v případu začal v Liberci už vloni v červnu a provázejí ho různé komplikace. Například Giňa, jemuž přátelé přezdívají Bendži, má vadu řeči, nezvládá artikulovat a je těžké mu porozumět. Problém je i to, že obžalovaný, jeho oběť i většina svědků pochází z prostředí lidí, kteří střídavě žijí na různých ubytovnách. Některé svědky nedokázali najít a zajistit na žádost soudu ani policisté.

Ze stejného důvodu soud nyní jednání odročil na začátek února.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám