Hlavní obsah

Zvukař, který Zemanovi pustil Modlitbu pro Martu, podal žalobu kvůli zásahu policie

Zvukař Jaroslav Hensl, kterého zadržela policie kvůli pouštění Modlitby pro Martu na shromáždění prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou, podal žalobu na prošetření postupu policie. Zabývat se jí bude ostravský krajský soud. Podle Hensla byl zásah policistů nepřiměřený.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zvukař Jaroslav Hensl, který na shromáždění v Lipníku nad Bečvou pouštěl při návštěvě prezidenta Zemana píseň Modlitba pro Martu.

Článek

Postup policistů na lipenském náměstí v první polovině listopadu už prověřovalo policejní prezidium, podle kterého byl v pořádku a v souladu se zákonem.

„Podali jsme v těchto dnech žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě. Žaloba je podána na dva subjekty – žalujeme Policii ČR a ministerstvo vnitra, neboť dodnes nevíme, kdo zásah provedl. Žaloba je podána na ochranu před nezákonným zásahem,” řekl ve čtvrtek Hensl.

K tomuto kroku se zvukař, kterého policisté donutili píseň vypnout a odvedli ho na služebnu, rozhodl z několika důvodů. Podle policie se dopustil přestupku proti právu shromažďovacímu, dosud se však podle něj ve věci nic neděje a neví ani, kdo zásah a na čí pokyn prováděl.

„Pořád si myslím, že jsem tento přestupek nespáchal. Domnívám se také, že zásah proti mé osobě byl v té době přemrštěný. Policii jsme přesně řekli, co tam budeme dělat, přesto mne komando odvedlo na služebnu, nic takového přitom dělat nemuseli. Zásah byl podle mne nepřiměřený,” doplnil Hensl, který žalobu podal prostřednictvím svého právního zástupce.

Incident na náměstí v Lipníku na Bečvou se stal 8. listopadu během Zemanovy návštěvy Olomouckého kraje. Několik desítek lidí nevoli vůči prezidentovi vyjadřovalo s červenými kartami nad hlavou. Zvukař Jaroslav Hensl pouštěl z okna v prvním patře domu skladbu, přímo v domě proti němu zakročili policisté, donutili jej hudbu vypnout a odvedli ho na policejní služebnu. [celá zpráva]

Postup policie vyvolal velké emoce i kritiku politiků. Podle policejního prezidia byl zákrok oprávněný a v souladu s právními předpisy.

Henslovo jednání policie vyhodnotila jako přestupek proti právu shromažďovacímu a předala případ správnímu orgánu, kde mu hrozí pokuta až 15 000 korun. Přestupek dosud nebyl řešen, uvedl Hensl. Kromě přestupkové komise se otázkou přiměřenosti zásahu zabývá také veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, na kterou se obrátili organizátoři protestu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám