Hlavní obsah

Muž napadl starostu obce na Táborsku sekerou

Právo, orh
Tábor
Aktualizováno

Přímo na úřadě zaútočil ve čtvrtek po osmé hodině ráno na starostu Jistebnice na Táborsku Vladimíra Maška (ČSSD) 66letý muž. Politik je v nemocnici mimo ohrožení života a Právu řekl, že s mužem, který je místní, neměl před touto událostí žádný výrazný konflikt.

Foto: Mapy.cz

Radnice v Jistebnici na Táborsku

Článek

„Prošel jsem vyšetřeními a není to tak úplně nejhorší,“ sdělil Právu Mašek. Čtvrteční útok přímo na úřadě vůbec nečekal.

„Já jsem s ním do kontaktu před útokem téměř nepřišel. Je to člověk, který měl nějaké osobní problémy a asi i finanční. Myslím si, že se ani moc neorientuje ve společnosti,“ uvedl k útočníkovi Mašek. Dodal, že nejdříve byl útok vedený sekerou, který odrazil, a pak ještě nožem.

Podle některých svědků přišel útočník ráno na úřad jako kterýkoliv jiný návštěvník, aniž by si kdokoliv zprvu všiml sekery a nože a zamířil rovnou za starostou. Zaměstnanci městského úřadu se však nechtěli k rannímu útoku, který všechny zaskočil, vyjadřovat. „Jsme rádi, že to nakonec alespoň takhle dopadlo, ale opravdu k tomu nechceme nic říkat,“ uvedla jedna ze zaměstnankyň, která nechtěla sdělit své jméno.

Byl podivín

V místních restauracích se lidé o útoku bavili. „Bydlí v pečovatelském domě a vím, že měl problémy s pořádkem. Jinak je to spíš takový podivín. Moc se s lidmi nebaví,“ podotkla další žena.

Policisté zadrželi útočníka přímo na místě. Nyní mu hrozí obvinění hned z několika trestných činů včetně útoku na úřední osobu, ublížení na zdraví a v krajním případě i trestný čin vraždy ve stádiu pokusu. „Klasifikaci trestného činu budeme vědět až po výslechu zadrženého a dalších úkonech trestního řízení,“ dodal mluvčí policie Jiří Matzner.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková řekla, že starostův stav je stabilizovaný a že nebyl ohrožen na životě.

V Jistebnici na Táborsku žije asi 2000 obyvatel. Obec patří mezi místa, kde stát zvažuje, že vybuduje hlubinné úložiště jaderného odpadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám