Hlavní obsah

Gang kradl luxusní auta v Česku a Německu. S novými doklady mizela v zahraničí

Praha

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi a obvinili devítičlenný gang, který legalizoval odcizená luxusní auta značky Range Rover z Německa a Česka. Následně je vyváželi do zahraničí, škoda byla vyčíslena na téměř 12 miliónů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení gangu překupníků autVideo: Policie ČR

 
Článek

Zadržení gangu proběhlo minulý týden na Děčínsku a Českolipsku. Policisté také provedli několik domovních prohlídek. Soudní znalec vyčíslil škodu na 12 miliónů korun. Podle mluvčí centrály Ivy Knolové policisté v Německu zdokumentovali 30 případů krádeží vozidel značky VW a Range Rover, a to v celkové hodnotě 730 230 euro (asi 19,7 miliónů korun).

„Hlavní organizátoři trestné činnosti byli obviněni ze zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti spáchaného ve spolupachatelství a zločinu padělání a pozměnění veřejné listiny. Jejich spolupachatelé byli navíc obviněni ze zločinu podílnictví,“ konstatovala Knolová s tím, že muži skončili ve vazbě.

Bílí koně

O trestné činnosti měli detektivové povědomí už od roku 2014 a navázali spolupráci s kolegy v Německu. Během tohoto roku se jim podařilo identifikovat devět lidí včetně tří bossů albánského původu. Jejich rajónem bylo Varnsdorfsko, kde měli podle policie značný vliv.

Šéfové rozdávali pokyny ostatním členům a často se při tom uchylovali k násilí. „Každý dané úkoly plnil, ať už to bylo samotné nelegální obstarávání luxusních vozidel a padělaných dovozových dokladů, pozměňování identifikačních znaků u vozidel pocházející z trestné činnosti na identifikačními znaky jiných, skutečně existujících a řádně registrovaných vozidel stejného typu a výbavy, či samotné přihlašování legalizovaných vozidel do příslušných evidencí České republiky,“ uvedla mluvčí centrály Iva Knolová.

Následně byla auta registrována s novou identitou a přes bílé koně. Range Rovery pachatelé deklarovali dovozem z Řecka a padělanými doklady. Auta následně byla vyvezena do zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám