Hlavní obsah

Tragická střelba v Libavé: Vozidla pěchoty byla v pořádku, řekl soudu technik

Právo, Jiří Růžička
Olomouc

Bojová vozidla pěchoty, nasazená při nočním cvičení na střelnici v Přáslavicích ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá, byla po technických kontrolách a v pořádku. Před Okresním soudem v Olomouci to ve středu prohlásil technik roty Jiří Smeták. Kontrola se podle jeho slov prováděla vždy před střelbou a pravidelně jedenkrát za rok. Během loňských cvičení utrpěli zranění dva vojáci.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud v Olomouci projednával loňskou střelbu v LibavéVideo: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

Při nácviku střeleb z bojových vozidel pěchoty (BVP-2) jedno z nich při cvičení zasáhlo loni v květnu střelou z kanónu další pásový transportér, který jel vpravo od něj. Uvnitř byli tři lidé.

Zraněni byli dva desátníci, příslušníci 71. mechanizovaného praporu Hranice. Jeden voják měl mnohačetná zranění v oblasti břicha, hrudníku i končetin. Druhý utrpěl středně těžké poranění v oblasti lopatky.

Obžalobě ze spáchání trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti čelí v případu tři muži, kterým hrozí šest měsíců až čtyři roky vězení. Jde o řídícího střeleb Zdeňka Havalu a také střelce a velitele vozidla, ze kterého se střílelo, Marcela Kulišťáka a Luďka Niedermeiera. Soud se případem zabýval opakovaně letos v září, říjnu a listopadu.

Z kanónu měly osádky vozidel střílet při třech zastaveních. Podle svědka obhajoby Pavla Grmely, který uvedl, že má jedenáctiletou zkušenost jako střelec a velitel vozidla a má za sebou řadu podobných cvičení, vyplývala povinnost držet všechna tři vozidla v rovině z běžných bezpečnostních opatření.

Jeden voják přišel o ruku

Z průběhu předchozích líčení vyplynulo, že jedno z vozidel se asi o dvě stě metrů opozdilo. Předpisy při střelbách se podle Grmely po nehodě nezměnily. „Jen se všechno kontroluje snad desetkrát pečlivěji,“ řekl.

Oba zranění skončili v olomoucké fakultní nemocnici. Ministerstvo obrany později zveřejnilo, že těžce zraněný devětadvacetiletý voják přišel o levou ruku. Jeho o pět let mladší kolega utrpěl středně těžké poranění v oblasti lopatky a byl po několika dnech propuštěn do domácí péče.

Soudkyně Markéta Langerová případ odročila na 2. února, kdy by měly zaznít závěrečné návrhy. Státní zástupce navrhl ještě nový výslech svědka v oboru balistiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám