Hlavní obsah

Muže obviněného z ubití bezdomovce v České Lípě stíhají i kvůli vraždě ženy

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa
Aktualizováno

Policie v těchto dnech prověřuje podezřelá úmrtí a násilné činy uvnitř bezdomovecké komunity v severních Čechách. V pátek v České Lípě policisté zadrželi 22letého bezdomovce, kterého už obvinili z dvou vražd uvnitř místní komunity lidí bez domova. A podle kriminalistů není vyloučeno, že muž toho má na svědomí víc.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozsáhlou revizi případů spustily českolipské události z uplynulého víkendu. V areálu bývalého městského nádraží v České Lípě bylo nejprve v pátek nalezeno tělo dvaapadesátiletého bezdomovce, kterého zřejmě někdo ubil. [celá zpráva]

„Měl devastující zranění na hlavě, které si nemohl přivodit sám,“ řekl šéf policie v Libereckém kraji Vladislav Husák.

Přibližně za čtyři až pět hodin po nálezu těla zadrželi policisté podezřelého — 22letého muže, který pochází ze Semil, našli spícího nedaleko výpadovky z České Lípy na Nový Bor. „K vraždě dvaapadesátiletého muže se doznal a skončil v policejní cele,“ uvedl vedoucí krajského odboru obecné kriminality Vladimír Lukášek.

„Nyní stále prověřujeme jeho minulost a víme, že v komunitě bezdomovců se pohybuje od svých patnácti nebo šestnácti let,“ upřesnil Vladislav Husák.

Ženu našli v neděli

V neděli pak přišla další podobná zpráva z místní bezdomovecké komunity. Muž na linku 158 oznámil, že našel v České Lípě tělo ženy bez známek života. Jednalo se prý o jeho přítelkyni, se kterou bydlel ve stanu — pohřešoval ji od 17. listopadu.

„Hledal ji od chvíle, kdy zjistil mezi místními bezdomovci, že muž obviněný z první vraždy se chlubil, že ženu zabil,“ popsal Vladimír Lukášek.

Policie nechce upřesnit, kde tělo 39leté ženy nalezla. „Na první pohled ale bylo zřejmé, že smrt nenastala její aktivitou,“ řekl k nálezu Husák.

„Najednou jsme měli druhou vraždu ve zhruba stejné době, ve stejné komunitě a ve stejném městě. Způsob spáchání obou vražd byl ale rozdílný,“ dodal Husák.

Je ve vazbě

Podle policistů zemřela žena dříve než v pátek nalezený 52letý muž. Zda se zadržený mladík doznal i k vraždě ženy, policisté nechtěli komentovat. „V tuto chvíli probíhají výslechy,“ reagoval Lukášek.

Muž podezřelý z dvojnásobné vraždy je od pondělí ve vazbě, kterou na něj uvalila na základě návrhu státního zástupce soudkyně Okresního soudu v České Lípě. V případě prokázání viny mu hrozí 15 až 20 let vězení.

Oba českolipské případy jsou pátou a šestou vraždou, ke kterým došlo letos v Libereckém kraji. Dvojnásobnou vraždu vyšetřovali kriminalisté v České Lípě naposledy v lednu roku 2012, kdy 26letý muž zavraždil v panelovém domě na českolipském sídlišti Špičák svou matku i babičku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám