Hlavní obsah

Šéf drogového gangu dostal 14 let vězení. Svalování viny na kriminalistu neprošlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Krajský soud v Liberci v úterý potrestal 14 lety vězení 47letého Petra Ryžáka. Muž podle obžaloby vedl gang, který vyrobil v letech 2010 až 2012 minimálně 15 kilogramů pervitinu, jehož prodejem mohl získat až 15 miliónů korun. Ryžák se neúspěšně hájil tím, že jednal na pokyn jednoho policisty. Verdikt není pravomocný.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud v úterý uložil tresty i čtyřem Ryžákovým komplicům. Spolupracující obviněný vyvázl s podmínkou, další tři obžalovaní by měli jít do vězení na 6–12 let. Všem hrozilo 18 let.

Verdikt není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako Ryžák. Dva obžalovaní se na místě odvolali.

Podle kriminalistů, kteří gang v roce 2012 zadrželi, šlo tehdy o jeden z největších takových případů v Libereckém kraji a také v Česku.

Soud: Tvrzení o policistovi bylo účelové

Ryžák se hájil tím, že ho úkoloval plukovník Národní protidrogové centrály Miroslav Vogel. Policista byl na základě jeho tvrzení obžalován, pražský soud ho ale osvobodil. Ve zdůvodnění rozsudku na to poukázal i předseda libereckého senátu Martin Omelka.

„Považujeme za prokázané v tomto směru, že obžalovaný neměl pravdu. Byla to jeho účelová obhajoba,” uvedl soudce.

Ryžák podle obžaloby skupinu řídil, zajišťoval peníze na nákup surovin a odbyt vyrobené drogy. Ostatní obžalovaní buď nakupovali a dováželi léky s pseudoefedrinem z Polska, nebo z nich v Jablonci nad Nisou, Liberci a Hrádku na Nisou vyráběli pervitin. Z jedné várky dokázali vyrobit i 800 až 1000 gramů pervitinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám