Hlavní obsah

Plavec měl za sebou táhnout bójku, řekl znalec v případu přejetí muže policejním člunem

– Cheb
Právo, Patrik Biskup

Za nehodu mohou oba její aktéři, tak vidí znalec Milan Mařík tragickou událost z léta 2015 na Jesenické přehradě, kde policista Richard Jecha najel motorovým člunem na plavce a smrtelně ho zranil. Mařík to řekl v pondělí při jednání u chebského soudu, který případ projednává.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný přichází k soudu. Archivní videoVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Žalobce viní policistu, že jako vůdce plavidla nebyl dostatečně obezřetný. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozí až šest let vězení. Tělo 52letého plavce se dostalo mezi lopatky lodního šroubu, smrt nastala okamžitě v důsledku pohmoždění mozku.

„Vůdce plavidla měl plout tak, aby se nic nestalo. Zrovna tak plavec jako stejný účastník provozu musí dodržovat zásady bezpečného koupání, jako například táhnout za sebou bójku,“ prohlásil znalec.

K otázce, zda mohl řidič člunu nehodu odvrátit, se konkrétně nevyjádřil. „To nelze objektivně uvést. Neznám průběh nehody, nevím, jak rychle člun jel, zda někdo z pasažérů toho plavce viděl. Jsou tu jen výpovědi posádky člunu, které mohou být účelové. Lze pouze konstatovat, že plavec plaval a člun na něj najel,“ konstatoval Mařík.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Richard Jecha před soudem

Neviděl ho

K tragické nehodě došlo poblíž autokempu Baldi. Jecha tvrdil, že plavce ve vodě přes vysoké vlny vůbec neviděl. „Stál jsem za kormidlem a sledoval plavební dráhu. Před člunem se zničehonic vynořil nějaký předmět nebo věc, nevím, nedokázal jsem to identifikovat. Tak jsem snížil rychlost a chtěl vyřadit, což se mi nepovedlo. Obloukem jsem se pak k tomu místu vrátil, vypnul motor a začal zjišťovat, co se stalo nebo nestalo,“ vypovídal policista.

Dodal, že necítil žádný náraz ani nezaregistroval nic, co by nasvědčovalo nějaké kolizi. Později si všiml, že za člunem plave na hladině tělo muže. „Byl zády nahoře a ruce měl roztažené. V tu chvíli jsme si mysleli, že je pouze omráčený. Pak najednou začalo tělo klesat, skočil jsem za ním do vody. Společně jsme ho pak vytáhli do lodi a odvezli na břeh. Měl rozsáhlá zranění na krku a hlavě, psychicky to na mě dolehlo, nebyl jsem schopen ani mluvit,“ pokračoval Jecha.

Dále se hájil tím, že v povětrnostních podmínkách, jaké tehdy panovaly, nepředpokládal, že by se někdo odvážil plavat dál od břehu. „Je otázka, jestli to ze strany poškozeného bylo zodpovědné chování,“ dodal policista.

Křičel na plavce

„Seděl jsem na přídi a sledoval břeh. Když jsem se otočil a podíval se dopředu, asi metr před sebou jsem viděl ve vodě člověka. Zakřičel jsem ‚Pozor!‘, ale už bylo pozdě. Ucítil jsem dutý náraz a pak jsme za člunem na hladině viděli tělo, které se začalo potápět,“ vypovídal člen rybářské stráže Marcel Nedorostek, který byl přítomen na člunu.

Podle něj Jecha skočil do vody a společně ještě s dalším policistou ze člunu tělo vytáhli do lodi.

Plavce sledovala ze břehu jeho družka. „Viděla jsem hlavu i ruce. Pak jsem si všimla, jak se k němu ze strany blíží motorový člun. Zpočátku to vypadalo, že jsou od sebe dostatečně daleko a bez problému se minou. Pak člun náhle změnil směr a jel přímo na Péťu,“ vypovídala s pláčem žena.

Když ale viděla, že člun i po zkřížení drah pokračuje dál, oddychla si. Jenže přítele už ve vodě neviděla. „Potom se člun otočil a vracel se zpátky. To už jsem věděla, že je zle,“ dodala svědkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám