Hlavní obsah

Znalci potvrdili brutalitu útoku v Horusicích

– Tábor
Právo, Pavel Orholz

Soudní lékaři z oboru patologie Zdeněk Šenkýř a František Vorel v pátek při výpovědi před táborským soudem potvrdili, že útok pěti mužů na rodinnou firmu v Horusicích na Táborsku přede dvěma roky byl veden s velkou brutalitou. Na jeho následky zemřeli v nemocnici majitel firmy a jeho švagr. Utrpěli celou řadu zranění, několik i v oblasti hlavy.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ivan Ivanovskyj (vlevo) a Róbert Simon u Krajského soudu v Táboře

Článek

Za vraždu hrozí obžalovaným 33letému Róbertu Simonovi a o čtyři roky staršímu Ivanu Ivanovskému z Ukrajiny až výjimečný trest doživotního vězení. Další tři muži z vražedného komanda policistům zatím unikají.

„Kdyby nebyla poskytnuta okamžitá pomoc, zemřel by jeden v řádu desítek minut a druhý hodin,“ uvedl patolog Šenkýř. Oba muži utrpěli mnohačetná zranění, jeden zemřel po dvou dnech v nemocnici na následky poranění mozku a druhý po třech týdnech na tromboembólii, vmetky krve do plic.

Znalci rovněž uvedli, že zranění utrpěla i majitelova žena, která nakonec zavolala pomoc. Měla krevní výrony v oblasti brady i očí. „Jednalo by se minimálně o dvě rány,“ reagoval na dotaz soudce Petra Černého, zda se mohlo jednat o rány pěstí Šenkýř.

Kopali je a mlátili do hlavy výfukem

Pětičlenný gang zaútočil na rodinou firmu večer 16. září 2015. Muži byli maskováni lékařskými rouškami, kuklou a jeden z nich, údajně Ivanovskyj, měl v ruce pistoli. Zaútočili velmi rychle na osm zaměstnanců a rodinných příslušníků, které spoutali. Některým z nich dali na hlavy papírové krabice a mlátili je výfukem do hlav i hrudníků. Kopali do nich a nešetřili pěstmi. Nakonec si z místa činu odnesli 328 tisíc korun. Loupež prý byla předem pečlivě naplánovaná.

Oba obžalovaní připouštějí, že na místě pro peníze byli, ale odmítají jakoukoliv účast na surovém bití, které vedlo ke smrti dvou mužů. Před soudem už vypovídali i svědci, kteří popisovali brutalitu útoku prostřednictví videoprojekce, protože nechtěli být s obžalovanými v jedné místnosti. [celá zpráva]

Soud bude pokračovat v příštím roce výpověďmi znalců v oboru psychologie a psychiatrie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám