Hlavní obsah

Čeští kriminalisté odletěli do Egypta prověřit ubodání Češky

Praha

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu prověřují v Egyptě okolnosti červencového útoku na turisty v Hurgadě, po kterém zemřela Češka. Do Afriky odcestovali minulý týden. Sdělila to mluvčí centrály Iva Knolová s tím, že podrobnosti k jejich pracovní cestě prozatím policie sdělovat nebude.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egyptští policisté. Ilustrační foto

Článek

Útok na pláži v turistickém letovisku se stal 14. července. Egypťan, který údajně sympatizuje s teroristickou organizací Islámský stát, tehdy ubodal dvě Němky a zranil několik dalších rekreantů včetně 36leté Češky, která později zemřela v nemocnici.

Agentura AP poté uvedla, že Islámský stát muže přímo pověřil tím, aby napadl cizince. Česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová-Šmigolová na konci srpna řekla, že egyptská strana závěr vyšetřování oddaluje, protože potvrzení toho, že šlo o trestný čin islamisty, by mohlo způsobit úbytek turistů. [celá zpráva] Egyptský žalobce počátkem srpna rozhodl, že útočníka vyšetří psychiatři.

O rychlé objasnění útoku Česko požádalo Egypt v nótě, stejně jako o odškodné pro rodinu zabité ženy. Podle velvyslankyně egyptská strana nechce případnou kompenzaci nazývat odškodněním, protože by to představovalo precedens pro všechny lidi, kterým se v Egyptě něco stane.

Česko zažádalo také o egyptskou pitevní zprávu. Pitvu provedla i česká strana poté, co bylo tělo zemřelé ženy 1. srpna převezeno zpět do vlasti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám