Hlavní obsah

Vitásková neuspěla se žalobou na soudce, který jí vyměřil 8,5 roku

Právo, Petr Kozelka

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) neuspěla se svou žalobou na soudce brněnského krajského soudu Aleše Novotného. Jeho kolegové ze stejného soudu minulý týden věc smetli ze stolu. Novotný manažerku nepravomocně odsoudil na 8,5 roku v kauze solárních elektráren. Vitáskové se dotklo, že při odůvodnění rozsudku její jméno spojil s manželkou expremiéra Petra Nečase Janou Nečasovou, dříve Nagyovou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Alena Vitásková u soudu.

Článek

Vitásková zažalovala soudce Novotného za to, že při odůvodňování rozsudku, kterým odsoudil bývalou předsedkyni ERÚ a dalších sedm lidí v kauze solárních elektráren, naznačil možnou spojitost mezi postavením Vitáskové a vlivu Nečasové.

Podle Vitáskové se tak závažně dotkl bezdůvodně její cti. „Veřejně ji osočil, že jmenování do své funkce dosáhla díky nějakému jednání Jany Nečasové. Výrok se dotkl její cti a soudci šlo o to, aby klientku ponížil,“ zdůraznil Zdeněk Jemelík, který bývalou šéfku ERÚ u soudu zastupoval.

Ten se snažil ještě zvrátit jednání Krajského soudu v Brně tím, že proti senátu podal námitku podjatosti. Nelíbilo se mu, že o Novotném mají rozhodovat jeho kolegové.

Vrchní soud v Olomouci už ale předtím rozhodl, že soudci podjatí nejsou, pracují na jiném oddělení a s Novotným je nepojí žádné přátelské vazby. „Potkáme se tak jednou za týden na chodbě, slušně se pozdravíme a jdeme dál,“ upozornil soudce Michal Ryška.

K určité dezinterpretaci prý došlo

Senát pak potvrdil rozsudek Městského soudu v Brně, který nárok Vitáskové na omluvu, kterou chtěla uveřejnit v několika denících, zamítl. „Z kontextu je zcela evidentní, že nešlo o nějaké soukromé jednání soudce Novotného, ale že k tomu došlo při výkonu veřejné moci,“ vysvětlil soudce Ryška zamítnutí nároku.

Senát připustil fakt, že soudce Novotný při odůvodňování verdiktu poněkud zkreslil to, co o Nečasové vypověděla sama Vitásková. „Z jeho strany došlo k určité dezinterpretaci. Jenže sama žalobkyně se k osobě paní Nečasové začala vyjadřovat, když na jednu z otázek před trestním soudem odpovídala na něco jiného, než byla tázána. Soudce Novotný se tedy vyjadřoval k tomu, co do věci vnesla sama žalobkyně,“ dodal Ryška.

Jemelík hned po verdiktu Právu řekl, že nepochybně podá dovolání k Nejvyššímu soudu. „Žalovaný nezvládl svoji funkci soudce, neznal pořádně spis a tady mu poskytli ochranu,“ ohodnotil verdikt. Novotný se k věci nechtěl vyjadřovat.

Povolení na poslední chvíli

Novotný odsoudil loni v únoru kromě Vitáskové i majitele solárních elektráren Alexandra a Zdeňka Zemkovy na 7,5 roku, dalších pět lidí odešlo s tresty v rozmezí 5,5 až 8,5 roku. Podle verdiktu uděl ERÚ dvěma solárním elektrárnám licence, přestože byly ještě nedokončené.

Povolení úřad vydal 31. prosince 2010 jen pár hodin předtím, než se o polovinu snížily výkupní ceny elektřiny. Státu tak mohla vzniknout škoda téměř dvě miliardy korun.

Proti rozsudku se odvolali obžalovaní i státní zástupce, případ nyní leží na Vrchním soudu v Olomouci. Vitásková v čele ERÚ skončila letos v létě.

Reklama

Výběr článků

Načítám