Hlavní obsah

Požár zničil dřevěnou budovu motorestu u Hlavence. Škody jdou do desítek miliónů

• Aktualizováno

Hasiče v sobotu zaměstnal rozsáhlý požár motorestu Čtyři kameny u mladoboleslavské dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy. Událost, kvůli níž hasiči vyhlásili nejvyšší poplachový stupeň, si vyžádala uzavření dálnice ve směru na Prahu i nedaleké benzinové pumpy. Na místo bylo vysláno 40 jednotek, s hašením pomáhal i vrtulník.

Požár motorestu Čtyři kameny na dálnici D10Video: Novinky

 
Článek

Škody půjdou do desítek miliónů korun, příčina zatím není známá. S plameny, které dřevěnou budovu zcela zničily, začali hasiči zápasit hodinu před polednem a ani po osmi hodinách požár nemají uhašený.

Podle mluvčího Petra Svobody se odpoledne podařilo oheň dostat pod kontrolu, už se nešíří mimo budovu. O úplné lokalizaci ale podle něj zatím nelze hovořit. Hasiči předpokládají, že na místě zůstanou do pozdních nočních hodin. V neděli dopoledne k požářišti zamíří vyšetřovatelé.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hasiči zasahovali 18. listopadu u požáru motorestu Čtyři kameny poblíž dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy.

Dřevěná koliba s šindelovou střechou byla před časem postavena na místě původního motorestu známého z filmu "Vrchní, prchni!" s Josefem Abrhámem v hlavní roli. Co bylo příčinou požáru, je zatím otázkou. Škoda se bude podle mluvčího pohybovat v řádech desítek miliónů. "Hrubý odhad je 30 miliónů korun," uvedl.

Podle webových stránek motorestu mělo jít o jednu z největších dřevěných kolib v Evropě. Restaurace má kapacitu 300 osob.

Hasiči museli vyhlásit čtvrtý, tedy nejvyšší poplachový stupeň, který využívají jen při mimořádných situacích.

Důvodem byl hlavně nedostatek vody, již přiváželi z několikakilometrové vzdálenosti. Ve směru na Prahu byla proto uzavřena dálnice, aby se cisterny mohly dostat na místo co nejrychleji. Situaci komplikovalo i to, že poblíž motorestu je benzinová čerpací stanice.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hasiči zasahovali 18. listopadu u požáru motorestu Čtyři kameny poblíž dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy.

Zásah byl složitý také proto, že šlo o dřevostavbu s šindelovou střechou, která se obtížněji hasí. Provoz na D10 ve směru na Prahu byl zastaven před 13:00, řidiči mohou ve směru na Prahu sjet na 21. kilometru u obce Tuřice a na dálnici se vrátit na 17. kilometru za motorestem.

Foto: Jakub Pobořil

Na místě zasahuje několik jednotek hasičů

Podle policejní mluvčí Michaely Richterové je na objížďkách hustší provoz, výraznější komplikace ani dopravní nehody ale nejsou hlášeny. Zatím není jasné, jak dlouho bude dálnice neprůjezdná, ani to, jak dlouho zásah potrvá. Při práci v noci hasičům pomáhají osvětlovací balóny.

Foto: Novinky

Příčina požáru motorestu není zatím známa.

Výběr požárů za 15 let, kdy byl vyhlášen čtvrtý stupeň poplachu
17. října 2006 - Při požáru v Hovoranech na Hodonínsku shořela výrobní hala a sousední sklad firmy Neochem plus. Likvidace ohně trvala přibližně stovce hasičů zhruba pět hodin.
28. června 2007 - Rozsáhlý požár vypukl ve skladu pneumatik firmy Kovosteel v Uherském Brodě. Hořelo zhruba 10.000 tun pneumatik, a to na ploše 150 krát 150 metrů. Hasiči událost likvidovali několik dní.
8. dubna 2011 - Požár ve firmě na recyklaci plastů Remiva v Chropyni na Kroměřížsku, jehož likvidace trvala 90 hodin. Do akce bylo nasazeno 567 hasičů ze 70 jednotek.
24. května 2012 - Rozsáhlý lesní požár, který vypukl na Hodonínsku mezi Bzencem, Strážnicí a Ratíškovicemi na ploše jeden krát čtyři kilometry, likvidovaly desítky jednotek hasičů.
9. ledna 2013 - V areálu bývalého Svitu ve Zlíně vzplála budova se sklady elektroniky. Hasiči požár likvidovali 57 hodin, nasazeno bylo 40 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.
16. října 2014 - Zvláštní stupeň požárního poplachu byl vyhlášen po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku. Na místě bylo 11 jednotek hasičů. Událost si vyžádala dva lidské životy. Další sklad v areálu vybuchl ještě v prosinci 2014.
3. srpna 2015 - Při rozsáhlém lesním požáru u Olešné na Rakovnicku zachvátil oheň 100 hektarů lesa. Na místě zasahovalo 90 požárních jednotek, 158 hasičských vozidel a 500 hasičů.
13. srpna 2015 - Šest dní zasahovali hasiči u požáru, který poničil propylenovou jednotku Unipetrolu v Litvínově. Na akci se vystřídalo 42 hasičských jednotek, tedy skoro 200 hasičů.
12. února 2016 - Požár zachvátil historickou budovu Národního muzea v Praze. Shořelo 200 metrů čtverečních střechy a část podkroví. Požár likvidovaly dvě desítky jednotek hasičů. Pod kontrolu se oheň podařilo dostat zhruba po dvou hodinách.
3. července 2017 - Do 50 hektarů pole shořelo u Suchohrdel na Znojemsku. Hořela také silážní jáma, pneumatiky na ní a stoh. Do akce bylo zapojeno 120 hasičů, pomáhal i vrtulník.

Reklama

Výběr článků

Načítám