Hlavní obsah

Policie řeší trestní oznámení na Jurečku kvůli finančním záštitám

Právo, Radim Vaculík

Policie začala minulý týden řešit trestní oznámení na šéfa ministerstva zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) a jeho podřízeného Víta Doležálka kvůli finančním záštitám, které ministr a jím vedený úřad v posledních letech poskytl na různé akce.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Marián Jurečka na výstavišti v Brně

Článek

V dopisu, který Právo v minulých dnech obdrželo, se k podání na státní zastupitelství z 16. října hlásí nejmenované osoby, které se označily za úřednice samotného ministerstva zemědělství. Jurečka a ředitel odboru kanceláře ministra Doležálek se podle nich mohli dopustit zneužití pravomoci úřední osoby. Sám ministr v pátek jakékoli nezákonné jednání odmítl.

Autorky oznámení tvrdí, že některé záštity s finančním plněním, které ministr poskytl, nemají vůbec k resortu zemědělství žádný vztah.

„Dle nás se každoročně jedná o desítky takových smluv ,nad rámec‘ zákona. Sdělujeme, že tyto záštity připravoval především Vít Doležálek, zároveň nás na pracovišti ministerstva zemědělství tímto úkoloval,“ napsaly dvě oznamovatelky.

Zároveň doporučily, aby policisté a žalobci zkontrolovali především záštity v rozmezí od třiceti do padesáti tisíc korun.

Druhá ze zmíněných částek je přitom hranice, kdy ještě ministerstvo nemusí danou smlouvu o záštitě zveřejňovat v Registru smluv. „Námi odhadovaná škoda ze znalostí faktur činí minimálně jeden milión korun,“ uvedly autorky dopisu, které zatím odmítly sdělit svá jména z obav, že přijdou o místo.

Jurečka o oznámení nevěděl

Podnět původně poslaly středočeským krajským žalobcům. Jenže ministerstvo zemědělství sídlí v Praze 1 na Těšnově, tudíž kvůli místní příslušnosti dostali dokument na stůl státní zástupci z prvního pražského obvodu.

„Mohu potvrdit, že dané trestní oznámení jsme obdrželi a předali pražské kriminální policii. Ve věci dosud nebyly zahájeny úkony trestního řízení,“ řekl minulý týden Právu šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan k tomu v pátek upřesnil, že kriminalisté oznámení obdrželi ve čtvrtek a předali ho ihned Národní centrále proti organizovanému zločinu (NCOZ). Tamní vedení by pak mělo rozhodnout o tom, která policejní složka bude věc šetřit.

Jurečka byl z podání trestního oznámení překvapen. Dověděl se o něm až od redakce Práva. „O ničem takovém nevím, žádnou takovou informaci jsem neobdržel, slyším to poprvé od vás,“ podotkl ministr.

Kdyby ta akce neměla souvislost se zemědělstvím, venkovem a agendou resortu, tak záštitu ani finance udělovat nebudeme
Marián Jurečka, ministr zemědělství

Druhým dechem ale popřel tvrzení autorek dopisu a oznámení, že by rozdával peníze úřadu na akce mimo zemědělství. „Nejsem si vědom toho, že bychom někdy udělili záštitu, která by nesouvisela s resortem,“ řekl Právu s tím, že i v otázce záštit fungují kontrolní mechanismy.

„V roce 2015 jsme zpřísnili metodiku udělování záštit, protože k nim v minulosti byly připomínky, tuším, že i v nějaké zprávě NKÚ. Upravily se i finanční podmínky, navíc je k tomu komise, která je doporučuje, či nikoli, a v konečném důsledku můj podpis,“ uvedl ministr.

Doplnil, že už přes dva roky má administraci záštit na starosti konkrétní člověk – muž, tedy nikoli dvě úřednice. Navíc si prý Jurečka není vědom toho, že by někoho ohledně záštit úkoloval právě šéf jeho kanceláře Doležálek, jak tvrdí oznamovatelky.

Jedna záštita denně

„Není to otázka toho, že by tady mohl přijít jeden člověk a říct, že dáme nějakou záštitu a podobně. A kdyby ta akce neměla souvislost se zemědělstvím, venkovem a agendou resortu, tak záštitu ani finance udělovat nebudeme,“ konstatoval Jurečka. Na dotaz redakce poté dodal, že odmítá jakoukoli nezákonnost v souvislosti se záštitami.

Přestože se tedy podle ministra udělování záštit v posledních dvou letech zpřísnilo, resort zemědělství jimi nijak nešetří. Jak už v polovině září upozornil Ekonomický deník, Jurečka od začátku roku poskytl již 301 záštit za více než devět miliónů korun, tedy více než jednu denně.

Nejvyšší z nich ve výši 700 tisíc korun je podle deníku z letošního července a nese podpis druhého v oznámení jmenovaného muže, Víta Doležálka. Týká se zajištění akce Zemědělec roku 2017. Řada dalších se pak pohybuje v částkách od šedesáti tisíc až do čtvrt miliónu korun.

Výběr článků

Načítám