Hlavní obsah

Manželé obvinění z vraždy sběratele plánovali zabíjet i kvůli pojistnému

Právo, Vladislav Prouza
Jičín

Manželé ze Semilska, kteří čelí obvinění ze srpnové smrti 50letého pražského sběratele u Lázní Bělohrad na Jičínsku, plánovali podle policie další loupežné vraždy. Smrti dvakrát zázrakem unikl 30letý muž z Jičínska, na jehož životní pojistce se mladá manželská dvojice chtěla spolu s 42letým komplicem v roce 2016 přiživit.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Plán pachatelů byl rozdělit si statisíce korun z pojistného. Nejprve zařídili, aby se vytipovaný muž pojistil, přičemž pojistku zprostředkoval komplic. Následně měli manželé, kteří vyhlédnutou oběť z minulosti znali, odvést špinavou práci. Vše mělo vypadat jako dopravní nehoda.

Zabít muže se pokusili dvakrát. „Měl štěstí, že se to nepodařilo, i když vše k tomu směřovalo,“ popsal vražedný plán policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Zprostředkovatel nemalé životní pojistky na místě činu nebyl, plán manželů, jak přijít prostřednictvím vraždy k penězům, ovšem podle policie znal.

Muž, jehož chtěla dvojice zabít, kontaktoval policii teprve po zatčení obou manželů za srpnovou vraždu pražského sběratele. „Bál se jich. Proto o dopravních nehodách promluvil teprve tehdy, kdy už byli ve vazbě. Jeden z obviněných se k činům doznal,” uvedl Čížkovský.

Případ pokračuje

Policie prověřuje i další možnou trestnou činnost 29letého muže a jeho 26leté manželky. Reprízu případu Stodolovi, což byla dvojice odsouzená za sérii vražd na počátku tisíciletí, policisté nepředpokládají. „Pracujeme s databází pohřešovaných osob. Zatím nic nenasvědčuje víceru obětí. Případ ale nekončí,“ doplnil Čížkovský.

Dvojice v minulosti kontaktovala sběratele z celé republiky z fiktivními nabídkami prodeje různých sběratelských předmětů. Smrti díky vlastní obezřetnosti zřejmě unikl jeden z oslovených sběratelů, když na smluvenou schůzku šel bez finanční hotovosti.

„Bylo velmi prozíravé vyrazit na schůzku s cizími lidmi bez peněz. O tom, že je nemá, se dvojice, která už rozjela svůj mechanismus, dověděla a na schůzku nakonec nedorazila,“ přiblížil Čížkovský.

Kvůli zhruba 20 tisícům korun naopak 14. srpna letošního roku přišel o život 50letý sběratel z Prahy. Mrtvolu muže ve značném stadiu rozkladu našel náhodný svědek v kukuřičném poli u Lázní Bělohrad. Totožnost mrtvého policisté zjistili pomocí rozboru DNA a daktyloskopie.

Oba muže dvojice kontaktovala ve stejném období. Pražského sběratele měla zastřelit žena nelegálně drženou pistolí během jízdy autem, které řídil její muž. Manželé vraždili pro zisk údajně z důvodu tíživé životní situace. Oběma hrozí výjimečný trest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám