Hlavní obsah

Zabil seniora a zapálil jeho chatku, dostal 17 let

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Na 17 let poslal v úterý Krajský soud v Brně do vězení 35letého Martina Lysáčka. Ten podle verdiktu zavraždil v chatové oblasti v brněnských Černovicích 70letého muže a chatku, kde senior přebýval, pak zapálil. Lysáček celou dobu tvrdil, že se ničeho špatného nedopustil. Rozsudek ještě není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si nechali lhůtu na rozmyšlenou.

Martin Lysáček u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Vražda se odehrála v březnu letošního roku.

„Obžalovaný opakovaně bodl poškozeného do hrudi, pořezal ho, navíc jej udeřil do hlavy a krku neznámým tupým předmětem, čímž mu způsobil mnohočetná zranění. Poté z chatky ukradl airsoftovou zbraň, nůž, zapalovač a kalhoty. Poté v chatce založil požár a utekl. Spatřuji tam takovou míru surovosti, která se vymyká z obyčejů podobných trestných činů,“ prohlásil státní zástupce Ivan Hrazdira.

„Poškozený utrpěl popáleniny na mnoha částech těla a na následky zranění zemřel. Příčinou smrti bylo udušení krví. Zranění mu vznikla za vědomí. Musel útok vnímat jako bolestivý a dlouhotrvající,“ upozornil Hrazdira.

Požár mohl vzniknout tak, že jsem možná při odchodu shodil svíčku, která mu tam hořela.
obžalovaný

Předseda soudního senátu Miloš Žďárský v odůvodnění řekl, že o vině obžalovaného nemohlo být pochyb.

„Za nehty obžalovaného se našly stopy DNA poškozeného, řada svědků podpořila skutečnosti uvedené v obžalobě. Je to jednoznačně prokázaný vražedný útok, který ukazuje na extrémně vysokou míru brutality a který se vymyká z rámce trestných činů této kategorie,“ konstatoval Žďárský.

Nestabilní samotář

Lysáček před soudem povětšinou zarytě mlčel. „Jsem nevinný,“ řekl pouze směrem k soudu.

V přípravném řízení byl o něco hovornější, po svém zadržení tvrdil, že u muže v chatce skutečně byl, ale prý si šel jen pro papírky na balení cigaret. „Našel jsem ho sedět mrtvého na gauči, ještě jsem se mu snažil dát umělé dýchání. Potom jsem tam vypil láhev alkoholu, vzal jsem nějaké věci a odešel. Požár mohl vzniknout tak, že jsem možná při odchodu shodil svíčku, která mu tam hořela,“ vypověděl dříve.

Podle znalců je Lysáček nestabilním samotářem postrádajícím vyšší hodnoty nebo cíle. „Přežívá ze dne na den,“ podotkla psycholožka. Psychiatrické vyšetření u něj ovšem neodhalilo žádnou duševní nemoc, kvůli které by nebyl odpovědný za své jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám