Hlavní obsah

V Praze se zabarikádoval muž před exekutory a vyhrožoval střelbou

Novinky, ok, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie zasahovala ve čtvrtek dopoledne v pražských Kobylisích, kde se zabarikádoval 66letý muž, ke kterému přišli exekutoři. Po více než dvouhodinovém vyjednávání ho zadržela zásahová jednotka. Při akci nebyl nikdo zraněn, policisté případ vyšetřují pro podezření z trestného činu nebezpečné vyhrožování.

Záznam: V Praze se zabarikádoval muž před exekutory a vyhrožuje střelbouVideo: Novinky

 
Článek

Policie vyjela do ulice Vršní po jedenácté hodině dopoledne a do akce šel nejprve vyjednavač, který se snažil s mužem domluvit.

„Přibližně deset minut před jedenáctou hodinou jsme přijali oznámení o tom, že se kdosi vloupává do jednoho z bytů v ulici Nad Šutkou. Po příjezdu na místo jsme zjistili, že se nejedná o jakékoli protiprávní jednání, nýbrž o výkon exekuce vůči oznamovateli,” popsal situaci mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zásahová jednotka v Kobylisích

Muž podle něj s policisty i exekutory odmítal spolupracovat a v bytě se zabarikádoval. „Navíc vyhrožoval, že použije zbraň proti sobě nebo každému jinému, kdo se přiblíží k bytu či do něj vstoupí,” dodal mluvčí. Muž posléze přestal komunikovat, na řadu tak přišla zásahová jednotka.

Podle svědků se kolem druhé odpolední z domu ozvaly dvě rány a po chvíli policisté vyvedli muže rovnou do sanitky. „Celá situace se obešla bez jakéhokoli zranění, nicméně i tak skončil muž v příslušném zdravotnickém zařízení v Praze 8 k posouzení jeho psychického stavu,” doplnil Hulan.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zásahová jednotka v Kobylisích

Žádnou zbraň v bytě muži zákona nenašli. Agresor je podezřelý z trestného činu nebezpečného vyhrožování. Policisté se nyní podle něj budou zabývat také psychickým stavem muže.

Spor o zákonnost zásahu

Mluvčí Exekutorské komory Martina Houšková Novinám sdělila, že se jednalo o neplatiče nájemného, kterému byla nařízena exekuce vyklizením bytu v bytovém družstvu, jemuž dotyčný neplatil nájem.

„Vykonavatelé z exekutorského úřadu se během dopoledne pokusili dotyčného v bytě opakovaně kontaktovat. Poté co se vykonavatelé domnívali, že se dlužník v bytě nenachází, rozhodli se za přítomnosti zámečníka byt otevřít. Ve chvíli, kdy docházelo k otevírání zámku, začal dlužník vyhrožovat střelbou,” uvedla.

Prohlášení advokáta k zadrženému mužiVideo: Novinky

Advokát Dimiter Petrov, který byl na místě, ale tvrdí, že byl podán odklad exekuce, která měla ve čtvrtek proběhnout. Jak dále uvedl, muž měl dlouhodobé problémy, soudil se s družstvem o byt a přišel i o další nemovitosti.

„Podle vykonavatele exekuce byl sice podán návrh na odklad, ale byl odmítnut, protože měl formální nedostatky,“ řekla Novinkám Houšková.

Reklama

Výběr článků

Načítám