Hlavní obsah

Úmrtí vězně po podání metadonu není jen přestupek, městský soud případ vrátil

Praha

Městský soud v Praze vrátil ve středu k novému projednání kauzu smrti vězně Miroslava H. po nesprávném podání metadonu. K úmrtí došlo loni v pražské pankrácké věznici. Podle dřívějšího usnesení obvodního soudu bylo pochybení, kdy byla látka používaná při léčbě drogové závislosti podána nesprávnému muži, kázeňským přestupkem. Proti tomu ovšem žalobce podal stížnost a městský soud mu vyhověl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vězeňská cela na Pankráci. Ilustrační foto

Článek

„Usnesení soudu prvního stupně jsme v neveřejném zasedání zrušili a vrátili k novému projednání na Obvodní soud pro Prahu 4,” řekla Novinkám mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Jednatřicetiletý Miroslav H. zemřel loni den po Štědrém dni po podání metadonu. To je látka používaná při léčbě závislosti na opiátech, například na heroinu. Miroslav H. jej dostat neměl, protože nebyl uživatelem návykových látek a neměl ani žádné abstinenční příznaky. Dávka byla určená jinému vězni se stejným příjmením.

Inspekce za to obvinila z porušení povinnosti dozorce Michala Š., který zastával místo inspektora dozorčí služby.

Obžalovanému kladl státní zástupce za vinu, že když zjistil nesprávné podání metadonu, nenahlásil ho nadřízenému, nezaznamenal ho do služební knihy, nepřijal žádné opatření ke kontrole zdravotního stavu Miroslava H. a spokojil se s prohlášením zdravotní sestry. Ta mu tehdy řekla, že k lékaři muže vodit nemusí, že muž bude akorát spát a maximálně bude vypadat, jako by byl opilý.

Dohoda o vině

Obvodní soud pro Prahu 4 však rozhodl, že dozorce nespáchal trestný čin, a případ postoupil vězeňské službě jako přestupek. [celá zpráva] Proti tomu si podal stížnost státní zástupce, který s ní uspěl.

Zdravotní sestru inspekce obvinila z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Státní zástupce s ní však sjednal dohodu o vině a trestu. „Na jakém trestu se dohodli, zatím říci nemohu, protože věc musí projednat soud,” řekla Novinkám mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám