Hlavní obsah

Zloděj skočil z pátého patra, policista za to dostal podmínku

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Podmínkou potrestal v pondělí senát brněnského městského soudu v čele se soudcem Davidem Otevřelem policistu Jiřího Zemánka za to, že neuhlídal vězně, který vyskočil z pátého patra policejní služebny a zlomil si nohu. Podle obžaloby jej policista dokonce ke skoku ponoukal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Událost se stala už před třemi lety. Muže podezřelého z několika vloupání, který ve svých třiačtyřiceti letech strávil ve vězení dvacet let a nyní si odpykává dalších 3,5 roku za zmíněný čin, přivedli policisté na služebnu Brno-Výstaviště po domovní prohlídce.

Obžaloba tvrdí, že byl recidivista nedbale připoután k zábradlí a Zemánek mu podle státního zástupce oznámil: „Buď se ke všemu přiznáš, anebo bude lepší, když se zabiješ, okrádáš slušné lidi.“ Recidivista pak vyskočil z okna v pátém patře a dopadl na střechu kuchyňky o tři patra níž.

Zraněného muže našli policisté Roman Leikeb a Petr Kölbl, kteří mu měli dát co proto. Recidivistu se zlomenou nohou podle verdiktu soudu vlekli do schodů, přičemž mu měli dát několik ran nedbajíce nářků poraněného muže.

Zemánek, Leikeb i Kölbl dostali už dříve podmínky a všichni tři se obrátili na Nejvyšší soud. Ten ale vyhověl jen Zemánkovi, na jehož stranu se postavilo i Nejvyšší státní zastupitelství s tím, že Zemánek neměl zadrženého střežit a není jasné, jakou povinnost měl tedy vlastně porušit.

Soudce Otevřel se v pondělí ale po doplnění dokazování rozhodl stát za svým původním verdiktem a Zemánka znovu potrestal podmíněným trestem. Nový rozsudek v části Zemánka není pravomocný, obhájce si ponechal lhůtu pro možnost odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám