Hlavní obsah

Chybné datum narození v kauze odpadů spustilo obnovu soudního řízení

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli málo vídané chybě v trestním řízení rozhodl v pondělí Krajský soud ve Zlíně o obnově řízení v kauze devadesátimiliónového daňového podvodu při obchodování s kovovým odpadem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soudní senát rozhodl na návrh státního zástupce o obnově u jediného z celkem devíti odsouzených mužů v trestní kauze z roku 2010 až 2011. Obžaloba totiž čtyři roky po soudu zjistila, že v celém trestním řízení včetně soudního rozsudku z roku 2013 je chybně uvedeno datum narození odsouzeného Ukrajince Stanislava Popovyche. Policisté ve spisu mylně uvedli měsíc a Popovyche tak učinili o tři měsíce starším. „Obnova řízení má toto pochybení odstranit,“ vysvětlil předseda senátu Radomír Koudela.

Hlavní líčení senát naplánoval na 4. prosince. Je pravděpodobné, že se bude konat v nepřítomnosti obžalovaného, který pochází z Ukrajiny a rozsudkem z roku 2013 byl na deset let vyhoštěn z České republiky. A to i přesto, že pondělní senát zrušil původní rozsudek, a tudíž i zákaz pobytu. „Kromě změny v datu narození nedošlo k žádným jiným změnám. Dá se proto předpokládat, že dojde k obdobnému rozhodnutí. Jediná změna je, že pan Popovych žije zatím řádným životem. Je otázkou, zda se mu vyplatí jezdit z Ukrajiny k řízení, jehož průběh je jednoznačný,“ podotkl Koudela.

Zkrácení doby vyhoštění?

U soudu z roku 2013 dostal Popovych, který stál na chvostu organizované skupiny podvodníků kolem nechvalně proslulého Jana Švédíka z Bruntálska, tříletý nepodmíněný trest zkušebně odložený na dobu pěti let. Rozhodnutí tehdejšího krajského soudu bylo v jeho případě pravomocné, sám se vzdal práva na odvolání a trest přijal.

Chybné datum bylo uvedeno ve všech spisech tohoto trestního případu, a to od počátku řízení. „Na počátku došlo ze strany policie k přehlédnutí data narození, bylo uváděno nesprávně. Po celý průběh si orgány činné v trestním řízení pochybení nevšimly. Obžalovaný nic nenamítal a mlčky snášel změnu data narození. V rámci judikatury je to důvod obnovy,“ vysvětlil Koudela.

„Při novém hlavním líčení zkusíme požádat o zkrácení doby vyhoštění na polovinu, která by tak uplynula v únoru příštího roku,“ sdělil novinářům Popovychův obhájce Jan Žižlavský.

„Ztracený obchodník”

Popovych byl podle spisu součástí organizovaného gangu, jehož členové coby obchodníci zakládali fiktivní společnosti, přes které spekulativně nakupovali a prodávali barevné kovy. Aby byl jejich „byznys“ výhodný, mezi několika nakupujícími společnostmi se vždy nacházela firma tzv. „ztraceného obchodníka“, která jako jediná z řetězce neodvedla DPH. České republice tak šestice Čechů, dva Ukrajinci a jeden Rus způsobili zkrácením daně škodu za téměř devadesát miliónů korun.

Podle obžaloby řídil vše Jan Švédík z Břidličné na Bruntálsku, který sjednával dodávky zboží ze Slovenska a Německa, určoval ceny i odměny pro společníky, zástupce zapojených společností. Švédík vinu doznal a pomohl usvědčit komplice. V roce 2013 dostal šest let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám