Hlavní obsah

Bratrům uneseným rodiči ze Strakonic nařídil soud ústavní výchovu

Právo, Pavel Orholz

Českokrumlovský soud nařídil ve středu ústavní výchovu desetiletému Davidovi a o šest let mladšímu Leonardovi Lackó, kteří tak budou odebráni z péče rodičů Anity Lackó a Bronislava Slobody. Ti děti unesli v pátek z Dětského centra ve Strakonicích, kde byly na základě předběžného opatření z července letošního roku.

Foto: Policie ČR

Pohřešovaní bratři Leonard Lackó (vlevo) a David Lackó.

Článek

Policisté po nich pátrají a byl vydán i evropský zatykač. Hlavním důvodem odebrání bratrů rodičům je zanedbání povinné péče. Právu to po středečním jednání potvrdila soudkyně Milena Hrdličková.

„Rozsudkem byla nařízena ústavní výchova. Současně byli rodiče napomenuti a byla nařízena i další opatření. Ústavní péče ze zákona trvá tři roky, samozřejmě může být zrušena, pokud odpadnou podmínky pro její trvání,“ vysvětlila Hrdličková.

Rozsudek zatím nenabyl právní moci a rodiče, kteří jsou s dětmi na útěku, se proti němu mohou do čtrnácti dnů odvolat. Podle rozhodnutí soudu rodiče zanedbali péči. „Došlo tady k vážnému zanedbání péče o nezletilé děti. Ohrožení jejich dalšího duševního a tělesného vývoje,“ vysvětlila Hrdličková.

Zmínila, že v kauze už vyslechla v září i Anitu Lackó a Bronislava Slobodu. Rozsudek byl vynesen bez jejich přítomnosti. Rozhodnutí o ústavní výchově bude předáno nově stanovenému opatrovníkovi.

Na rodiče byl vydán evropský zatykač

Anita Lackó i Bronislav Sloboda unesli oba bratry při páteční návštěvě v Dětském centru ve Strakonicích. Do místnosti hodili dýmovnici a pak popadli oba syny a zamířili k připravenému vozu. „Odjeli vozem Chrysler Voyager zelené barvy a poznávací značky BA 477HU,“ konstatoval mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Upozornil, že policisté po nich od pátku zatím bezvýsledně pátrají. V neděli byl vydán evropský zatykač, protože je předpoklad, že utekli do Rakouska, Německa nebo také na Slovensko. Naposledy je viděl v pátek svědek v německém Freyungu.

Mladší Leonard měl na sobě naposledy zelené tričko, tmavě modrou mikinu s kapucí značky Adidas, tepláky a na nohou boty s Batmanem. Vlasy má špinavě blond, velké výrazné oči a znatelné kruhy pod očima. Starší David měl naposledy oblečené žlutooranžové tričko s dlouhým rukávem a vpředu s anglickým nápisem, tmavě modré tepláky. Má střiženou ofinu v půli čela. Oba chlapci jsou bledší pleti.

„Jakékoliv informace o pohybu zmíněných osob, mohou svědci volat na linku 158,“ dodal Matzner.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám