Hlavní obsah

Podnikatel Lahoda, kterého v Brazílii zadržela policie, je na svobodě

• Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Ostravský podnikatel Oldřich Lahoda, který byl minulý týden zatčen v Brazílii spolu s dalšími lidmi kvůli podezření z praní špinavých peněz, je na svobodě. Zároveň úřady rozhodly i o propuštění dalšího zadrženého Čecha, o propuštění třetího se jedná. O posunu v případu informovalo v pátek ministerstvo zahraničí.

Foto: Petr Kaplan, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ministerstvo může prozatím potvrdit propuštění jednoho ze zadržených Čechů z vazby. Podle našich informací by mělo dojít i k propuštění druhého z trojice Čechů, který má již soudní příkaz k propuštění. Zda k tomu již došlo, zjišťujeme. Stejně tak ověřujeme informace o tom, zda budou tito občané obviněni a stíhání na svobodě,“ uvedla mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Oficiálně také v pátek poprvé potvrdila, že Češi byli zadrženi policií kvůli podezření ze zločinů proti finančnímu systému a praní špinavých peněz. Informaci o propuštění přinesl jako první server idnes.cz.

Propuštění Lahody potvrdil jeho syn Filip. „Mého otce propustili kolem 11. hodiny večerní brazilského času. Jak už jsem říkal, tamní policii zajímal především původ jeho majetku a ten byl z české strany okamžitě prokázán. Nebyl tedy žádný důvod mého otce držet,” uvedl Lahoda mladší.

Postěžoval si na to, že vše trvalo příliš dlouho. „Přesto, že nám bylo řečeno už před téměř dvěma dny, že bude každou chvíli propuštěn, trvalo to víc než 40 hodin. Všechna ostatní obvinění byla falešná. Otec je v pořádku, ve vězení se k němu chovali slušně,“ dodal.

Finance doložili

Již dříve novinářům řekl, že jediným důvodem, proč byl jeho otec v Brazílii zadržen, je podezření z nelegálního původu peněz.

„K tomuto můžeme konstatovat, že jsme již doložili, že finance, které zasílal do Brazílie, pocházely z legální podnikatelské činnosti na základě platných smluv mezi subjekty v Česku a v Brazílii, ve kterých má otec podíl,“ uvedl Filip Lahoda. [celá zpráva]

Oldřich Lahoda, který v minulých komunálních volbách neúspěšně kandidoval na starostu Ostravy-Jihu pod hlavičkou politického subjektu Lev 21, je známý především jako majitel řady nemovitostí v moravskoslezské metropoli a jako kontroverzní podnikatel v oblasti hracích automatů.

Reklama

Výběr článků

Načítám