Hlavní obsah

Soudní ochranu nelze obejít ani přes prostředníka

Právo, Patrik Biskup

Pokud je vám nařízeno, že nesmíte kontaktovat člověka, který je pod soudní ochranou, nezkoušejte to ani přes prostředníka. Můžete totiž za to dostat stejný trest, jako kdybyste se snažili navázat styk s chráněnou osobou přímo. Vyplývá to z nedávného rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně (NS), do kterého mohl deník Právo nahlédnout.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

NS v rámci dovolacího řízení zrušil rozsudek ostravského krajského soudu, který zprostil Romana F. obžaloby z maření výkonu úředního rozhodnutí. Muž byl obviněn, že porušil vydané předběžné opatření, podle něhož mu byla uložena povinnost zdržet se setkávání a navazování kontaktů s manželkou, protože z jeho strany hrozilo domácí násilí.

Porušení soudního rozhodnutí podle žalobce spočívalo v tom, že obviněný opakovaně oslovil společné známé s tím, aby manželce vyřídili, že se s ní chce setkat. Podle názoru krajského soudu jednání Romana F. nesměřovalo proti podstatě předběžného opatření, jehož účelem je účinná preventivní ochrana ohrožené osoby.

Zjištění vyplývající z těchto důkazů plně opodstatňují závěr, že poškozená si v době činu nepřála kontakt s obviněným.
Nejvyšší soud

„Poškozená nebyla a ani se necítila jednáním obviněného nijak ohrožena,“ obhajoval krajský soud osvobozující verdikt. Takové odůvodnění ale u NS neobstálo. „V této spojitosti není rozhodné, že nešlo o přímý kontakt, nýbrž o kontakt zprostředkovaný třetími osobami. Jednání obviněného jasně směřovalo k tomu, aby rozhodnutí soudu obešel,“ píše se v rozhodnutí NS.

Žena se cítila ohrožena

Ten také upozornil na to, že za situace, kdy obviněný věděl, co je mu soudem uloženo, a kdy se obracel na třetí osoby s tím, aby manželce předaly výzvy k setkání, je jasné, že šlo z jeho strany o úmyslné jednání.

„Způsob, jímž obviněný vyhledával kontakt s poškozenou, jasně svědčí o tom, že si byl dobře vědom povinnosti uložené rozhodnutím soudu a že se snažil navodit situaci, která by se navenek jevila tak, že sama poškozená vyvíjí aktivitu k setkání,“ uvádí se dále v rozsudku NS, který nesouhlasil ani s argumentací krajského soudu, že se žena necítila nijak ohrožena.

„Skutková zjištění přesvědčivě ukazují na to, že jednání obviněného vnímala a pociťovala jako negativní zásah do své osobní sféry. Potvrdili to i svědci, kteří popsali její reakce na zprostředkované výzvy k setkání s obviněným,“ konstatoval Nejvyšší soud.

Poukázal především na výpověď svědkyně Jany H., která uvedla, že poté, co poškozená zhlédla esemesky od obviněného, řekla jí, ať je nemaže, má je nechat schované a jít na policii. „Zjištění vyplývající z těchto důkazů plně opodstatňují závěr, že poškozená si v době činu nepřála kontakt s obviněným, odmítala ho a snažila se mu vyhýbat. Naopak projevila zájem, aby o jednání obviněného byla vyrozuměna policie,“ uzavřel Nejvyšší soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám