Hlavní obsah

Za vědomé šíření viru HIV snížil Pfeiferovi soud trest, odsedí si devět let

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Za úmyslné šíření viru HIV si 49letý Zdeněk Pfeifer odsedí devět roků ve vězení. Původně 11,5 roku dlouhý trest mu v úterý snížil Vrchní soud v Praze. HIV pozitivní Pfeifer měl během dvou let sex s nejméně dvěma desítkami lidí, z nichž dva virem nakazil.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Zdeněk Pfeifer u odvolacího souduVideo: Novinky

 
Článek

„Krajský soud (v Ústí nad Labem) uložil trest nepřiměřeně přísný, byť bylo na místě ukládat trest relativně přísnější, protože nakazil tři lidi, trestnou činnost páchal delší dobu a ve větším množství případů,“ odůvodnil snížení trestu předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

Soud z rozsudku také vypustil, že se Pfeifer činů dopouštěl ze zavrženíhodné pohnutky. „Zavrženíhodná pohnutka znamená výrazný odklon od normálu, což u obžalovaného není,“ podotkl Hodoušek.

Pfeifer, přestože už od roku 2013 věděl, že je HIV pozitivní, měl pohlavní styk nejméně s dvěma desítkami mužů včetně čtrnáctiletého psychicky nemocného chlapce. Virem HIV se nakazili celkem tři muži, kteří se s Pfeiferem stýkali, u dvou z nich to podle obžaloby zavinil právě Pfeifer. Jedním z nich je i onen nezletilý, kterému Pfeifer za sex platil od 50 do 300 korun.

Právě matka nezletilého chlapce se v polovině roku 2015 obrátila na policii, když ze synova telefonu zjistila, že si s Pfeiferem píše.

HIV šířil i v Thajsku

Po výslechu na policii Pfeifer odcestoval do Thajska, kde byl až letos v lednu vypátrán a následně deportován do vazby v České republice. Podle thajských médií Pfeifer nakazil rovněž několik lidí na severu země.

Pfeifer u ústeckého i odvolacího soudu jakoukoli vinu odmítl. Poškozeným údajně sdělil, že je HIV pozitivní, a sex s nimi měl chráněný. S některými z poškozených podle svých slov nikdy pohlavní styk ani neměl.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Zdeněk Pfeifer na Krajském soudu v Ústí nad Labem

Podle svých slov dodržel pravidla poučení, které podepsal, když zjistil, že je HIV pozitivní. „Byl jsem voják z povolání, takže mám určitou disciplínu. Měl jsem moc těch známostí, ale že bych to nedodržoval, to není pravda,“ uvedl v úterý na svou obhajobu obžalovaný.

Žádný komplot

Pfeifer v rámci obhajoby mimo jiné tvrdil, že by za jeho stíháním mohl být jeden z vyšetřovatelů, který se měl údajně s poškozenými domluvit, aby vypovídali proti Pfeiferovi. Šlo zejména o to, zda jim před stykem sděloval, že je HIV pozitivní či nikoliv. Svědci se jednohlasně shodovali v tom, že jim o svém onemocnění neřekl.

„Nemáme důvod jim nevěřit, jsou to osoby na sobě nezávislé. Výpovědi osob jsou jednoznačné a vyvracející obhajobu obžalovaného,“ uvedl Hodoušek s tím, že údajný komplot proti Pfeiferovi je vyloučen.

Pfeiferův obhájce Viktor Málek žádal, aby se případ vrátil zpět k ústeckému soudu. Upozorňoval mimo jiné na evropskou judikaturu, podle které stav HIV již není život ohrožující a také, že samotný styk neznamená automatické nakažení.

Soud přiznal poškozeným odškodnění většinou řádově desetitisícové. Nezletilý mladík by měl dostat více než milión korun, druhý nakažený požadoval tři milióny. Soud mu ale přiznal 600 tisíc jako nemajetkovou náhradu a se zbytkem ho odkázal na občanskoprávní spor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám