Hlavní obsah

Pěstounce obviněné ze smrti dvouleté holčičky soud odebral i druhé dítě

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycany

Pětadvacetiletá pěstounka z Rokycanska, která měla utýrat dvouletou holčičku, přišla i o druhé dítě, které jí bylo svěřeno do náhradní rodinné péče. V úterý o tom rozhodl tamní okresní soud na návrh sociálních pracovnic.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jedná se o rozhodnutí formou předběžného opatření, které je okamžitě vykonatelné. Takže jsme konali a dítě umístili na přechodnou dobu k jiné pěstounce, o které máme dobré reference,“ řekla Právu vedoucí sociálního a zdravotního odboru rokycanského městského úřadu Blanka Kohoutová.

Žena čelí obvinění z týrání svěřené osoby a ublížení na zdraví s následkem smrti. Dívenku minulý čtvrtek záchranná služba převezla do nemocnice ve vážném stavu, kde později zemřela. [celá zpráva]

„Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že manželský pár měl od července letošního roku svěřeny do pěstounské péče dvě nezletilé děti, přičemž ze strany 25leté ženy mělo docházet k týrání staršího dítěte. To vyvrcholilo minulý týden, kdy dítě skončilo v lékařské péči,“ sdělila už dříve policejní mluvčí Hana Kroftová.

Otec zbaven svéprávnosti

Právo zjistilo, že se jednalo o svěření dětí do příbuzenské pěstounské péče. „Stalo se tak s ohledem na to, že biologický otec byl částečně zbaven svéprávnosti a matka řekla, že se o ně nedokáže sama postarat,“ upřesnila šéfka sociálky.

Podle údajů z ministerstva práce a sociálních věcí případů týrání dětí v náhradní rodinné péči přibývá. Od roku 2009, kdy ministerstvo vede tuto statistiku, došlo ke čtyřnásobnému nárůstu. Jen za loňský rok to bylo 65 případů.

Celkem je v České republice evidováno přes 11 tisíc pěstounů, z toho osm tisíc jsou příbuzní dětí a zbytek jsou cizí lidé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám