Hlavní obsah

Soud snížil trest HIV pozitivní prostitutce, za nechráněný sex si žena odsedí pět let

– Praha
Novinky, bad

Na pět let do vězení poslal v úterý Vrchní soud v Praze osmadvacetiletou prostitutku Sabinu Kapurovou, která s nejméně sedmatřiceti muži provozovala nechráněný sex, i když věděla, že je HIV pozitivní. Soud jí původní sedmiletý trest snížil, když přihlédl k jejímu přiznání a faktu, že se nikdo nenakazil. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí obžalovanou Sabinu KapurovouVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Je nutno přihlédnout k doznání obžalované, která doznala svou činnost do detailů,“ odůvodnil snížení trestu předseda senátu Martin Zelenka. „Zákonným a odpovídajícím trestem bude trest uložený na samé spodní hranici, který vystihuje společenskou škodlivost i samotnou osobu obžalované,“ dodal. Soud vzal také v úvahu, že se nikdo virem nenakazil, i fakt, že má Kapurová dva syny.

Kapurová mezi roky 2012 a 2016 provozovala především v lesích kolem Hradce Králové s přáteli i klienty, za úplatu nebo bez, většinou nechráněný sex. Od roku 2012 přitom věděla, že je HIV pozitivní.

Foto: Novinky

Obžalovaná Sabina Kapurová u pražského vrchního soudu

S klienty sex provozovala buď za peníze, nebo za drogy. Zákazníky sháněla na internetovém portálu pod přezdívkou Niky69. S přáteli jej provozovala zdarma, někteří z nich o onemocnění Kapurové věděli.

Soudům se podařilo prokázat celkem 37 případů, kdy měla HIV pozitivní Kapurová nechráněný sex. Nikdo z mužů se ale jen shodou šťastných náhod nenakazil.

Minimální riziko

Kapurová se hájila, že šlo většinou o orální sex, o němž se dočetla, že riziko přenosu nákazy není při této technice vysoké. Podle její obhájkyně Věry Novákové jde o 0-0,04procentní pravděpodobnost. Na dotaz soudu, proč poskytovala orální sex bez ochrany, odvětila, že by také necucala bonbon v obalu.

„Vystavovala poškozené riziku minimálnímu, až nicotnému,“ uvedla Nováková s tím, že její klientka nechtěla nikomu způsobit žádný následek. Nováková navrhovala soudu buď čin překvalifikovat na nedbalostní a uložit Kapurové podmíněný trest, nebo případ vrátit do Hradce Králové.

Soudíte mě za čtyři roky, když na portálu jsem byla jeden rok
Obžalovaná

Překvalifikování na nedbalostní čin ale soud odmítl. Podle Zelenky je ve vztahu k případu podstatné zejména to, kolik bylo poškozených a jakým způsobem s nimi sex provozovala. Soudce také zdůraznil, že riziko přenosu je možné i orálně.

„Nikomu jsem v žádným případě nechtěla ublížit. A je zajímavý, že mě soudíte, že jsem to provozovala čtyři roky, když na portálu jsem byla uvedená jeden rok,“ prohlásila Kapurová v úterý. „Nikomu jsem nechtěla ublížit, mrzí mě to,“ dodala.

Za pokus o těžké ublížení na zdraví a šíření nakažlivé nemoci Kapurové hrozilo až dvanáctileté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám