Hlavní obsah

Vylákal podnikatele a devíti výstřely jej usmrtil, odsedí si definitivně 17 let

Hodonín
Aktualizováno

Za vraždu podnikatele ve Vlkoši na Hodonínsku si Vincenc Ščerbák s konečnou platností odpyká 17 let ve vězení. Jeho stížnost odmítl Ústavní soud (ÚS). Stejným způsobem před časem naložil také se stížností komplice Milana Stavinohy, jenž má ve vězení strávit 13 let za to, že oběť vylákal na místo činu.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Vincenc Ščerbák (vlevo) a Milan Stavinoha před soudem. Archivní snímek

Článek

Ščerbák ve stížnosti uvedl, že jde o justiční omyl, vyvrcholení celé série porušení zásad trestního řízení. Nikdo prý nevěnoval pozornost důkazům a argumentům, které svědčily v jeho prospěch. Podle ústavních soudců se justice Ščerbákovými námitkami řádně zabývala – a také je vyvrátila.

Nelze prý souhlasit ani s tvrzením, že se soudy z několika přibližně stejně pravděpodobných verzí přiklonily k té, jež je pro Ščerbáka nepříznivá. „Z provedených důkazů totiž jiná přibližně stejně pravděpodobná skutková verze nevyplývala,” stojí v usnesení soudce zpravodaje Pavla Rychetského.

Vylákal podnikatele

Stavinoha v září 2013 vylákal šestatřicetiletého podnikatele do areálu vlkošského družstva. Ščerbák jej pak podle pravomocného rozsudku usmrtil devíti výstřely z pistole.

Oba obžalovaní vinu popírali. Tvrdili, že v době vraždy byli na úplně jiném místě. Obhájci poukazovali také na nedostatek přímých důkazů. Podle pravomocného verdiktu ale pachatele usvědčily například stopy krve a zplodin střelby.

Tělo našli po několika hodinách pracovníci zemědělského areálu. Motivem vraždy mohly být spory o peníze. Obětí se stal bývalý zaměstnavatel obou mužů, který podnikal v zemědělství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám