Hlavní obsah

Za vraždu těhotné přítelkyně na Brněnsku si muž odpyká 23 let ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osmatřicetiletý Pavel Radziszewski si za vraždu těhotné přítelkyně v Kalech na Brněnsku odpyká ve vězení výjimečný třiadvacetiletý trest. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud, sdělila v úterý Eva Sigmundová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který případ řešil jako první instance.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pavel Radziszewski před soudem tvrdil, že ženě nechtěl ublížit.

Článek

Nejvyšší soud zatím odůvodnění svého rozhodnutí nezveřejnil. Podle Sigmundové uplatňoval Radziszewski opakovaně námitky, které už řešily krajský a vrchní soud.

Vražda se stala loni 11. dubna. Radziszewski podle obžaloby v domě svázal své o dva roky mladší partnerce, která byla ve třiadvacátém týdnu těhotenství, na posteli ruce a nohy řemenicí. Pak ji přes tři hodiny dusil rukama či lůžkovinami a „vyslýchal“ ji, aby se dozvěděl, jestli ho podvádí a s kým. Nakonec jí nacpal do úst smotek potravinářské fólie, ústa jí převázal nátělníkem a odešel pryč z místnosti. Po jeho návratu byla žena mrtvá.

Radziszewski u soudu přiznal, že ženu svázal, a to prý kvůli tomu, že v minulosti pouštěla do domu jiné muže. Ústa jí posléze ucpal kvůli tomu, že se mu i spoutaná vysmívala. Žena podle obžalovaného zprvu se svázáním souhlasila.

„Je to neobvyklé, ale u nás to bylo normální,“ tvrdil dříve u krajského soudu obžalovaný a hovořil o takzvané italské domácnosti. Připustil, že užíval pervitin. V osudný den se s partnerkou dlouho hádali, údajně kvůli nevěře.

Podle svědeckých výpovědí i podle znalkyně je Radziszewski chorobně žárlivý. Podle znalců netrpí žádnou duševní chorobou, rozeznali u něj pouze poruchu osobnosti. Je narcistický, impulzivní, ignoruje pravidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám