Hlavní obsah

Unesl dceru do Švédska, dostal 30 měsíců

Právo, pko

Pomyslnou tečku za případem únosu dnes šestileté dívenky učinil v pondělí Okresní soud v Semilech. Soudkyně Vladimíra Paroulková poslala na třicet měsíců do vězení otce dívenky. Cizinec svou dceru loni na začátku dubna nevrátil její české matce a na devět měsíců se vypařil. Dopadla ho až policie ve Švédsku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tři čtvrtě roku musela matka dívenky čekat a tonout v obavách o osud své dcery. Její bývalý přítel dceru loni na začátku dubna nevrátil a pouze napsal e-mail s tím, že si užijí prázdniny. Po dvojici krátce poté policie vyhlásila pátrání, čtyřicetiletý muž byl ale zadržen až letos v lednu ve Švédsku na základě evropského zatykače.

Cizinec skončil ve vazební věznici, kde čekal na zahájení procesu. Soud nakonec při svém rozhodování vzal v potaz to, že otec má svou dceru rád a že jí při únosu nikterak neublížil. „Rozsudek není zatím pravomocný a nebudu k němu poskytovat žádné bližší informace,“ nechtěla sdělovat Právu další podrobnosti soudkyně Paroulková.

Proti vydání muže do České republiky protestoval spolek K213, věnující se obraně rodičovských práv. „V obavě o zdravý osud své dcery se ji rozhodl vzít do výchovy mimo území České republiky, aby nemohla být českou justicí dále ohrožována. Jeho činy chápeme jako oprávněný výkon rodičovského práva. Za takovéto jednání v situaci evidentní právní džungle, kde zákony neplatí, považujeme za zcela nemyslitelné, aby byl jakkoli sankcionován,“ napsal spolek krátce po mužově zadržení.

Reklama

Výběr článků

Načítám