Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 20 let muži za znásilnění a pokus o vraždu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Dvacet let ve věznici se zvýšenou ostrahou si definitivně odsedí René Nagy (45) z Třince za to, že na konci minulého léta znásilnil dva chlapce předškolního věku a jednu šestiletou dívku. Tu pak škrtil tak dlouho, až upadla do bezvědomí. V úterý o tom rozhodl odvolací Vrchní soud (VS) v Olomouci, verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: René Nagy u soudu Video: Petr Marek, Právo

 
Článek

Nagy byl odsouzen za trojnásobné znásilnění a pokus o vraždu. Kromě dlouholetého vězení mu VS nařídil i ochrannou sexuologickou léčbu. Zaplatit musí také 300 tisíc korun jako odškodné rodině napadené dívky.

K sexuálním praktikám se Nygy přiznal, odmítl však, že by dívenku měl v úmyslu zavraždit. U VS se domáhal mírnějšího trestu, ten však potvrdil verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 26. července, proti kterému se Nygy odvolal.

„Trest rozhodně není nepřiměřeně přísný, byť je na samé horní hranici zákonné sazby. Jednání obžalovaného je extrémně společenský škodlivé. Trestnou činnost páchal opakovaně. Navíc jeho oběti byly zcela bezbranné. Možnost jeho resocializace je podle znalců mizivá,“ vysvětlila předsedkyně senátu olomouckého VS Martina Kouřilová.

Foto: Petr Marek, Právo

René Nagy si u Vrchního soudu v Olomouci vyslechl verdikt.

Pochyb podle ní není ani o tom, že v případě dívky ji chtěl Nagy usmrtit. „Udělal pro to všechno. Místo opustil až v okamžiku, kdy byl přesvědčen, že nedýchá,“ zdůraznila soudkyně.

Léčba pomohla jen na chvíli

Popsané zvrhlé praktiky obžalovaný prováděl loni v září v Třinci. Dva chlapce a jednu dívku v rozmezí několika týdnů vyučený pekař Nagy vylákal do lesa, kde je svlékal a osahával. Dívku se pak pokusil uškrtit, a když upadla do bezvědomí, utekl.

Kvůli svému nezvladatelnému a deviantnímu chtíči měl velké problémy už v minulosti. Okresní soud ve Frýdku-Místku mu už před několika lety za pohlavní zneužívání a loupež nařídil nepodmíněný trest a po podmíněném propuštění musel docházet k sexuologovi, který mu injekčně aplikoval zklidňující medikamenty.

Po oficiálním ukončení léčby nějakou dobu sekal dobrotu. Když ale přišel o práci, skončil v azylovém domě a začal pít. A právě pod vlivem alkoholu v létě roku 2016 postupně vylákal do lesa dva chlapce. Jednomu z nich slíbil ukázat ohnivé meče ze sci-fi filmu, druhému nabízel, že mu v lese ukáže myšky.

V obou případech pak chlapce na odlehlém místě svlékal a osahával na intimních místech.

Potřetí zaútočil loni 26. září. Tentokrát si vyhlédl na zastávce šestiletou holčičku a slíbil jí, že jí v lese ukáže tygříka. Tam ji svlékl a položil na zem. Poté jí vložil prsty do přirození a nakonec ji začal škrtit tak, že upadla do bezvědomí. Dívka přežila jen šťastnou shodou okolností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám