Hlavní obsah

Nečesaný: Znovu nabývám víru ve spravedlnost

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Student Lukáš Nečesaný (24), obžalovaný ze čtyři roky starého pokusu vraždy spáchaném na tehdy 53leté kadeřnici v Hořicích na Jičínsku, znovu nabývá víru ve spravedlnost. Uvedl to v pátek u Krajského soudu v Hradci Králové, který se jeho případem zabývá už poněkolikáté.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nečesaný s advokáty Chudobou (vlevo) a Dítětem.

Článek

„Průběh jednání u Nejvyššího a dnes u Krajského soudu v Hradci Králové s novým senátem dává naději na spravedlivý proces. Původní rozsudky 16 a 13 let považuji za dost vysoké. Setkával jsem se ve vězení s lidmi, kteří za vraždu dostali 12 let,“ okomentoval v pátek Nečesaný obnovený proces, který začal už 6. září.

Obžaloba nicméně trvá na původním odůvodnění posledního třináctiletého rozsudku z loňského dubna. Zněl vinen. Útočníkem polenem pro deset tisíc korun málem ubitá kadeřnice Nečesaného opakovaně identifikovala. „Nehodlám cokoliv měnit. Průběh jednání mne v tom jenom utvrdil,“ řekla Právu státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nečesaný s advokátem Chudobou.

Soud na žádost obhajoby pokračoval v pátek výslechem policisty, který měl v době, kdy Nečesaný pobýval ve vazbě, potvrdit nutnost policejní ochrany napadené kadeřnice. Ochranu navrhl vyšetřovatel případu. Policista vázaný mlčenlivostí odpovídal na otázky obecně. „Předvolání policisty má souvislosti, které vyplynou v dalším jednání,“ odůvodnil jeden z dvojice Nečesaného advokátů Oldřich Chudoba.

Soud umožnil obhajobě předvolat trojici svědků, kteří den předtím bez omluvy nepřišli. Znovu i milenku vyšetřovatele případu a syna napadené kadeřnice. Policista měl ženě ve slabé chvilce údajně říci, že Nečesaný je nevinen a že to na něj navlíkli.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lukáš Nečesaný u soudu.

„Nečekáme zásadní svědectví. Spíše jasnější světlo vnesené do případu,“ podotkl Chudoba požadující spolu s kolegou Petrem Dítětem pro Nečesaného plné zproštění obžaloby. „Jde o mladý lidský život. Proces se začíná v mnoha věcech obracet. Pochybnosti by měly mluvit ve prospěch obžalovaného,“ zopakoval Chudoba.

Předseda senátu Miroslav Mjartan proces odložil na listopad.

Nečesaný stojí před královéhradeckým krajským soudem počtvrté. Rozsudky doposud vždy zrušily soudy vyšší instance a kauzu započatou v lednu 2014 vrátily zpět do Hradce Králové. Nečesaný mezitím přerušovaně strávil dohromady skoro dva a půl roku za mřížemi. Mladík si během soudních jednání dodělal maturitu, stačil se oženit, založit rodinu a nyní studuje vyšší odbornou školu v Příbrami, obor finančně ekonomické poradenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám