Hlavní obsah

Ostuda na pražském letišti pokračuje, policie povolala na taxikáře těžkooděnce v kuklách

Praha
Aktualizováno

Pražští taxikáři v pondělí vyrazili na letiště, aby protestovali proti alternativní službě Uber. Sešlo se jich tam několik desítek a upozorňovali řidiče Uberu, že údajně porušují zákony.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest taxikářů na letišti Video: Novinky

 
Článek

Před terminálem se sešlo po druhé hodině odpoledne několik desítek taxikářů a hlídal je asi stejný počet policistů. Podle reportéra Novinek k žádným větším konfliktům nedošlo. Policie protestující prostřednictvím reproduktoru vyzvala, aby dodržovali zákony a uposlechli jejích výzev, jinak zasáhne. Taxikáři odpověděli potleskem.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Taxikáře přijeli hlídat těžkooděnci

Taxikáři se přesunuli od Terminálu 2 k Terminálu 1 a opět se snažili lepit samolepky na auta. V několika případech se jim to už povedlo.

Mezi taxikáře přišel Zdeněk MacuraVideo: Novinky

Mezi protestující vyrazil také expartner Ivety Bartošové Zdeněk Macura v kostýmu s korunou a taxikářům rozdával letáky s jeho požadavky, kde se zastává Uberu. Vyzýval k tomu, aby se místo taxametru využívaly mobilní aplikace.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie protestující vyzvala, aby dodržovali zákony a uposlechli jejich výzev, jinak zasáhne.

Taxikáři protestovali na letišti již v pátek. Asi padesátka jich lepila na auta samolepky ilegální transport a pokřikovali na řidiče Uberu. Akce se konala před oběma terminály a taxikářům se zpočátku podařilo nalepit několik desítek samolepek, než je policie usměrnila. Následně vytvořila zátaras, aby protestující nemohli k autům a neblokovali provoz. Policie několik z nich ztotožnila, ale jinak nezasahovala. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Taxikáři zaútočili na řidiče UberuVideo: Čtenář Novinek

Sdružení českých taxikářů se k akci připojilo a vyjádřilo s ní souhlas s tím, že ale neschvaluje poškozování cizích věcí a násilnosti. Podle sdružení Uber a podobné společnosti „vykonávají přepravu osob bez patřičných oprávnění, jako je místopis Prahy, trestní bezúhonnost, auta nejsou vybavena taxametrem a mnohdy neplatí daně a nejsou registrovány k DPH“.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Samolepka na jednom z aut

Ve čtvrtek taxikáři zaútočili na řidiče Uberu. Napadli ho slovně a jeden z nich mu rozbil čelní sklo. Auto mu také polepili nápisy ilegální transport. Nejagresivnějšího z nich policisté zadrželi a podezřívají ho z trestného činu poškození cizí věci. [celá zpráva]

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Klient pak zaplatí za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Řidiči společnosti jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci. Vydělávají si jízdou ve vlastním autě. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale nabízí spolujízdu v rámci takzvané sdílené ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám