Hlavní obsah

Sedl na spolubydlícího a udusil jej. Nezvládl jsem agresi, přiznal soudu

– Pardubice
Právo, Zdeněk Seiner

Případ pětadvacetiletého Milana Kaláška začal v pondělí projednávat senát pardubické pobočky královéhradeckého krajského soudu. Podle obžaloby muž letos v únoru ve rvačce udusil svého soupeře, když svou oběť zalehl. Za vraždu Kaláškovi hrozí v krajním případě až 18 let vězení.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Kalášek před soudem se svou advokátkou

Článek

Případ se stal 18. února letošního roku na ubytovně v Jevíčku. Roli v něm zřejmě sehrála nespolečenská povaha pozdější oběti a také drogy, pod jejichž vlivem jednal Kalášek.

Ten ve své výpovědi popsal, že už ve 14 letech poprvé zkusil marihuanu a v 18 letech pak pervitin, na němž se stal závislým. Kvůli drogové závislosti nedokončil gymnázium a rozešel se se svou dívkou. „Ztratil jsem jakýkoliv životní cíl,“ líčil před soudem.

Praštil mě do ramene. Ve mně to nastartovalo strašnou agresi, kterou jsem nezvládl.
obžalovaný

Vystřídal prý celou řadu krátkodobých zaměstnání, přičemž pendloval mezi Jevíčkem a moravskými městy. Poté, co se pokusil uškrtit svou matku a ztratil domov, spal mladík po kotelnách, tělocvičnách a sklepích. V jednom takovém jej objevili jevíčští radní, kteří mu pomohli najít práci a také místo na ubytovně. Tam mu bylo přiděleno místo na pokoji, kde pobýval i muž, s nímž se měl později střetnout v osudném souboji.

Kalášek svého spolubydlícího popsal jako ztroskotance a alkoholika, s nímž na pokoji nikdo nechtěl pro jeho prchlivost a slovní agresivitu bydlet. Kalášek prý spory řešil tak, že ustupoval a většinu nocí raději trávil ve sklepě ubytovny, osudného dne tomu však bylo jinak.

Zalehl mu obličej a nepovolil 

Po čtvrté hodině ranní Kalášek pod vlivem alkoholu a pervitinu opět po čase zavítal na svůj pokoj. Spolubydlící ho prý jako obvykle častoval urážkami a vulgarismy a také ho údajně udeřil do ramene. „Nijak silně, ale ve mně to nastartovalo strašnou agresi, kterou jsem nezvládl,“ přiznal u soudu Kalášek.

Povalil spolubydlícího, který se dožadoval cigarety a piva, na záda, sedl mu na břicho a bil jej pěstmi. Když muž začal volat o pomoc, zalehl mu hrudníkem obličej, aby jej umlčel. Nepovolil, dokud pod ním neleželo bezvládné tělo.

Hluk a řev probudil nocležníky v sousedních pokojích. Ti se nejdříve marně snažili sehnat správce ubytovny, pak zavolali policii.

Když po dvaceti minutách policejní hlídka vyrazila dveře pokoje, udušený muž ležel na své posteli, obžalovaný Kalášek se převlékl ze zakrvácených šatů a kolem policistů dveřmi proklouzl. Dalších pět hodin jej policie honila po lesích, než jej dopadla.

Chystal se jít na léčení, tvrdila matka 

V přípravném líčení přiznal, že k souboji došlo, ale kategoricky popřel, že by šlo o vraždu. Jednal pod vlivem drog, a nechtěl víc než nesnesitelného spolubydlícího umlčet.

Před soudem také neprojevil lítost nad smrtí spolubydlícího, se slzami v očích se omlouval své rodině, především matce, které mnohokrát slíbil, že s drogami skončí a začne znovu žít řádným životem.

Podle výpovědi matky Kaláška měl mladík nastoupit na dlouhodobou ústavní léčbu v Havlíčkově Brodě 20. února, tedy dva dny poté, co došlo k osudnému střetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám